Ekonomija

DRUGI PIŠU 2 – Nakon užasnog maltretiranja Srba na KiM: Da li su nam potrebni ‘’Šiptar štrase i NATO strit’’?!

Potpisivanjem ugovora sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra kao I drugih ‘’grantova’’ za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština izazvao je burna reagovanja u Topličkom i Kosaničkom kraju ali i jugu Srbije,a posebno dijaspore. Tako  Radiša Radovanović,ugledni biznismen  srpskog porekla u svom otvorenom pismu u reviji Serbian Timse piše i postavlja pitanje, nakon užasnog maltertiranja, hapšenja I proganjanja Srba na KiM: ‘’Da li su nam potrebni ‘’Šiptar štrase i NATO strit’’ nelegalno i nelegitimno rukovodstvo iz Prištine  hapsi, maltretira Srbe na KiM, uvodi takse Srbiji i postavlja prepreke i otežava normalan život Srba na Kosmetu na svakom koraku. U tom smislu je i veštačka tvorevina ‘’Zapadni Alban’’ (Zapadni Balkan) kako bi se Srbiji stavio još veći jaram, piše Radovanović i dodaje da u Srbiji ima dosta važnih problema poput sanacije puteva, kao na primer put Leskovac-Vlasotince gde je kocka izrovana a put se direktno uliva u Koridor 10. Sigurno treba graditi savremene saobraćajnice jer to garantuje napredak i razvoj biznisa, ali nije trenutak zbog mnogo nerešnih pitanja, konstatuje izmedju ostalog autor teksta.

Zamišljeno je da je ovaj projekat važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke. Medjutim nelegitimno I nelegalno kososvsko rukovodstvo čini sve da minira mirovne, ekonomske I kulturne procese.

Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 km. Prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 km i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra. Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 km i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra.

Valja, medjutim, reći da su posle brojnih hapšenja, maltretiranja Srba, pljačke I napada na nejač (decu) brojna reagovanja za i protiv ovog projekta. Izvor-foto: Serbian Times, Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply