Ekonomija

U Kolumbiji otkriveni potonuli brodovi krcati zlatom

Kolumbijski pomorski oficiri koji su nadgledali mesto brodoloma galije San Jose otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je kolumbijski predsednik Ivan Duque.

Galija San Jose, za koju istoričari veruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vredno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Cartagene. Oko potencijalnog vađenja potonulog broda već se decenijama vode sudski sporovi.

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkriveni su novi snimci potonule galije, izjavili su Duque i pomorski oficiri u videoporuci, prenosi Reuters.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini – kolonijalni brod i škuna za koje se veruje da su iz istog historijskog razdoblja, kolumbijskog rata za nezavisnost od Španije, pre otprilike 200 godina.

– Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje – izjavio je admiral Gabriel Perez.

Novi snimci sa San Josea dali su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilji 1655. te netaknuto porculansko posuđe.

– Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštiti blago, nasleđe galije San Jose – izjavio je predsednik Ivan Duque. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply