Hronika

Rekordna zaplena deviza na prelazu Preševo

Carinici su 7. juna 2022. godine, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo osujetili pokušaj krijumčarenja preko 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda, zbog čega je zaplenjen i automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni, pa se ukupna vrednost oduzetih deviza, robe i vozila popela na preko 840.000 evra.

Ovaj neverovatan slučaj dogodio se tokom popodneva, kada je na izlaz iz zemlje pristigao BMW X6, nemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica stranih državljana. 

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa. Međutim, usledio je detaljan pregled automobila kojim su demantovane njihove izjave, jer je automobil doslovno bio “nafilovan“ neprijavljenim novcem. 

 Preko 600.000 evra i gotovo 125.000 dolara bilo je sakriveno u skoro svakom delu unutrašnjosti vozila: kutiji za prvu pomoć, levim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica. 

I to nije bilo sve, jer su službenici na granici u kesi iz supermarketa koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda čija je vrednost procenjena na gotovo 6.500 evra. 

 Zbog toga što je korišćen kao sredstvo za krijumčarenje zadržan je i automobil BMW X6, čija se vrednost procenjuje na 110.000 evra. 

Sav otkriveni novac, drago kamenje, automobil i oba putnika predata su u dalju nadležnost Višeg javnog tužilaštva i protiv njih će se voditi krivični postupak.

Categories: Hronika

Leave a Reply