Društvo

Velike mogućnosti i razvojne šanse opština Medvedja, Lebane i Bojnik, zaključeno prilikom posete Ane Brnabić jugu Srbije

Posetu opštini Lebane premijerka Ana Brnabić je obišla  prvo u Pertatu farmu Mak, a zatim i areheološki lokalitet Caričin grad. Premijerka je ovom prilikom naglasila da je farma Mak dobar primer kako se može obavljati stočarska proizvodnja i kako se ulaganja u ovu oblast mogu isplatiti i to dugoročno. Ova farma radi po najsavremenijim standardima i zaslužuje punu podršku i lokalne samouprave i države.

Ona je prilikom ovog obilaska najavila da planira osnivanje Regionalnog digitalnog centra za razvoj stočarstva baš na ovom mestu.

Poseta opštini Lebane nastavljena je i obilaskom lokaliteta Caričin Grad. Brnabić je pre posete ovom istorijskom blagu izjavila da se država trudi da arheološko nalazište Caričin grad bude na Uneskovoj listi zaštite i izrazila nadu da će to dodatno privući turiste u taj kraj naše zemlje.

Ona je obišla i ovaj lokalitet kako bi videla šta može dodatno da se uradi kada je reč o tom arheološkom nalazištu.

Brnabić je još jednom podvukla da su u lokalitet uložena  značajna sredstva preko Ministarstva kulture i informisanja.

Iskopavanja se rade sa partnerima iz Francuske i sa time će se nastaviti i u narednom periodu zaključila je premijerka Ana Brnabić.

Posetu opstini Bojnik premijerka Ana Brnabic je u Kosančiću kod Bojnika obišla novopremljenu Agro industrijsku zonu i tom prilikom zahvalila Evropskoj Uniji čijim je sredstvima u iznosu od milion evra ona i izgrađena. Ona je naglasila da se za završetak infrastrukturnog opremanja ove zone moraju izdvojiti određena sredstva i da njih mogu da preusmere lokalna samouprava i Vlada preko Ministarstva privrede.

Ona je ukazala na to da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da budžetira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da realizuje.

Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi i za nekog stranog investitora.

Zonu treba pripremiti za potencijalnog stranog investitora, ali se moramo oslanjati i na sopstvene snage i investitore.

Brnabić je naglasila da je u Bojniku registrovano 1.650 gazdinstava i da je tu u većoj meri budućnost razvoja prvo putem podsticaja uključivanjem lokalne samouprave i resornog ministarstva.Treba da vidimo kako da vam pomognemo da ojačate, šta je to što kroz podsticaje možemo da vam damo za sadni materijal, dodatnu edukaciju, elektrifikaciju polja, navodnjavanje – sve ono što vašu proizvodnju može da učini konkurentnijom i održivijom, pa onda da vi budete korisnici ove industrijske zone. To je ono na čemu moramo da radimo svaki dan, poručila je Brnabić.

Premijerka je podvukla da je potrebno veće angažovanje lokalne samouprave na izradi projekata čime bi se privukli potencijalni investitori bez čekanja da to učini država.Velika je odgovornost na lokalnoj samoupravi da predloži dobre projekte i da to podstiče, ne oslanjajući se samo na strane direktne investicije, koje su svakako važne, ali ipak mora više da se veruje u naše znanje i sposobnosti.

Otpravnica poslova Delegacije UN u Srbiji Matea Norčič Stanfard izrazila je zadovoljstvo što se novac koji je odobren putem EU PRO projekta utrošio namenski čime se stvaraju uslovi za nova zapošljavanja.

Ministarka za Evropske integracija Jadranka Joksimović istakla je da je za Agro biznis zonu zaslužno njeno ministarstvo, što joj je posebno drago. Ona je dodala da je prioritet dovođenje potencijalnih investitora i pozvala lokalno ruikovodstvo da se angažuje na tom planu.

Predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da lokalno rukovodstvo ulaže ogromne napore na pripremi raznih projekata koji bi pomogli Bojniku da više ne bude među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Želimo da realizujemo projekte kako sa prekograničnom saradnjom sa Bugarskom, tako i sa Vladom Srbije. Jedan od uspešnih projekata koje smo uradili jeste upravo ovaj u Kosančiću, koji će preporoditi opštinu i omogućiti otvaranje novih pogona i radnih mesta, poručio je Nenadović. Industrijska zona u Bojniku biće gotova sledeće godine. Izvor-foto: Agencije i portali, Vlada Srbije

Categories: Društvo

Leave a Reply