Ekonomija

Zemljoradnička zadruga ‘’Koziji rodg’’ u Donjoj Lokošnici

U Donjoj Lokosnici kod leskovca nedavno je osnovana zemljoradnicka zadruga ‘’Koziji rog’’. Ovu zadrugu oformilo je pet zadrugara iz sela i ona okuplja 20 kooperanata uz primarnu povrtarsku delatnost u tom cilju zadruga raspolaže sa 5,5 hektara zemlje.

Kako je prilikomo danasnje posete istakao gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović ova zadruga tržištu isporučuje suvu papriku koja je brend ovog kraja, a za njeno osnivanje uloženo je između 30 i 40.000 evra. Gradonacelnik je ovom prilikom dodao da je grad Leskovac dao svesrdnu podršku za osnivanje ove zadruge i da je ona jedna od 155 novoformiranih zadruga u Srbiji u ovoj godini.

Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije je naglasio da samo udruženi i timskim radom poljoprivrednici mogu ostvariti zapažene rezultate, kako u proizvodnji, tako i kod plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržištu. On je izneo podatak da je za osnivanje zadruga od posebnog značaja donošenje Zakona o zadrugarstvu 2016., a da to potvrđuje činjenica da je od tada formirano u Srbiji blizu 1.000 zadruga.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić takođe je naglasio značaj udruživanja poljopriovrednika kroz zadružni sistem i njegove prednosti kod plasmana proizvoda.

Suzana Mihajlović, direktor Zadruge “Koziji rod” u Lokošnici, podvukla je da poljoprivrednici samo udruženim snagama kroz timski rad mogu da opstanu na tržištu.

Zadrugar Dragan Milojković ističe nužnost udruženog rada i proizvodnje i očuvanje autohtonih sorta paprike kao prioritet koji moraju uzeti u obzir i ostali poljoprivrednici. Kako je rečeno ovom prilikom Zadruga “Koziji rog” je primer dobre prakse koji bi trebalo da slede i drugi poljoprivredni proizvođači.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply