Ekonomija

Wall Street snažno porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su berzovni indeksi snažno porasli i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi Kongres mogao ostati podeljen između dveju parlamentarnih stranaka, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Dow Jones ojačao je 542 boda ili 1,95 posto, na 28.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,95 posto, na 3.510 bodova, a Nasdaq indeks 2,59 posto, na 11.890 bodova.

Snažan rast indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati.

U tom slučaju, Kongres bi ostao podeljen između dveju stranaka, jer demokrati drže većinu u Predstavničkom domu.

To znači da bi ubuduće bilo teško provesti velike zaokrete u politikama, bez obzira da li će na predsedničkim izborima pobediti demokratski izazivač Joe Biden ili aktuelni predsednik Donald Trump.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promena politika, primerice, da bi nova vlast u Beloj kući mogla povećati porezne stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške privredi mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

Ali, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko podsticajnih mera, američka centralna banka reagovati i povećati likvidnost na finansijskim tržištima, što bi dodatno podstaklo tržište deonica.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda juče su poručili da monetarna politika ostaje nepromenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak privrede od koronakrize.

Nakon četiri dana neprestanog rasta, S&P 500 indeksa na dobitku je ove sedmice više od 7 posto, što je njegov najveći četvorodnevni skok od aprila.

Time je nadoknadio sve gubitke od prošle sedmice, kada je oštro pao zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svetskih privreda.

I na evropskim su berzama cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 5.906 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 posto, na 12.568 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 4.983 boda, prenosi SEEbiz.(Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply