Društvo

Ruski naučnici naučili dijagnostikovati rak i druge bolesti uz pomoć kapljice krvi

Naucnici Nacionalnog istraživačkog Univerziteta u Samari, sa svojim kolegama s Državnog medicinskog univerziteta u Samari, pronašli su način za brzu dijagnozu raka i drugih bolesti pomoću kapi krvi i spektroskopije.

Nova metoda pomoći će u uštedi vremena, što znači da će se pacijenti moći odmah poslati potrebnom stručnjaku. Rezultati istraživanja objavljeni su u Journal of Raman Spectroscopy.

Prema naučnicima, pomoću Ramanove spektroskopije moguće je izvršiti tekuću biopsiju u nekoliko minuta. Za razliku od postojećih metoda laboratorijske analize koje zahtevaju sate, ova metoda omogućuje analizu sastava krvi u stvarnom vremenu.

Ovaj se postupak može provesti optičkim tehnikama, gde svetlost izmenjuje energiju s molekulama analita, rekli su stručnjaci. To pomaže utvrditi identitet određene vrste molekula i njihovu koncentraciju u krvi, što omogućava postavljanje određene dijagnoze.

“Svetlost može komunicirati s biološkim molekulama, koje su gradivni blokovi našeg tela. Ako poznajete proces te interakcije, možete pratiti promene u telesnom sastavu i videti razvija li se kakva patologija samo jednom kapljicom krvi. Štoviše, ova analiza može se izvesti za nekoliko minuta”, rekao je Ivan Bratčenko, vanredni profesor na Odseku za laserske i biotehničke sastave Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Samari.

Prijetio je da se naučnici širom sveta trenutno trude postići veću tačnost i svestranost uz pomoć predloženih dijagnostičkih metoda. Iako je inferiorna u pogledu preciznosti pristupa provedenim u laboratorijskim objektima, metoda koju su predložili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Samari može se provesti s prenosnom opremom.

Prema autorima studije, provođenje biopsije tečnosti pomoću prenosne opreme značajno smanjuje troškove sastava za analizu krvi. Nučnici su smislili optimalne metode za matematičku obradu spektralnih značajki. Takve se metode mogu koristiti za podatke s visokim šumom koji se javljaju prilikom upotrebe prenosne opreme.

“Dobiveni rezultati mogu biti potrebni prilikom provođenja velike količine istraživačkih pregleda. Tekuća biopsija pomaže u brzom identificiranju ljudi s patologijom i upućuje ih potrebnom stručnjaku. Također pomaže u praćenju stanja pacijenata koji su već na lečenju. Prilikom ispitivanja sastava krvi, tekuća biopsija također može pokazati postoji li pogoršanje stanja pacijenta”, rekao je Ivan Bratčenko.

Da bi se poboljšani predloženi uređaj mogao koristiti u bolnicama, potreban je koordinirani rad fizičara, hemičara, matematičara, inženjera i naravno, lekara. U budućnosti naučnici žele poboljšati metode analize i provesti opsežna klinička ispitivanja predloženog pristupa u različitim grupama pacijenata. J.V.logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply