Društvo

Predstavnik Rusije reagovao na izlaganje Incka: Nek se članice upoznaju sa izveštajem Vlade RS

Visoki predstavnik BiH Valentin Incko (Inzko) je podneo Veću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Izveštaj o Bosni i Hercegovini. Incko je istakao da će BiH ovog meseca proslavit 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sporazuma koji je osigurao 25 godina mira u BiH.

Inzko je govorio o predstojećim izborima u BiH, Izbornom zakonu, radu Centralne izborne komisaije BiH, reakciji bh. vlasti i institucija u doba pandemije, Izveštaju o napretku, atomsferi u radu Predsedništva BiH, veličanju ratnih zločinaca, negiranju genocida… 


Kritikovao je sve bh. političare, ali najveća kritika upućena je članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. 

– Odnosi unutar Predsedništva Bosne i Hercegovine takođe su zabrinjavajući, jer se članovi sve više međusobno sukobljavaju. Predsednik SNSD-a i član predsedništva Milorad Dodik često se pozivao na princip vitalnog entitetskog interesa zbog odluka za koje je smatrao da su štetne za interese Republike Srpske. Dodik je obećao da će to učiniti u drugom krugu glasanja o osetljivom pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Bosne i Hercegovine – naveo je, između ostalog, Incko. Predstavnik Rusije reagovao je na izlaganje Incka, te je istakao da je “visoki predstavnik imao subjektivan izveštaj”. 

– Ignoriše stvarnu situaciju, a kao alternativu mi predlažemo da se članice Veća sigurnosti upoznaju sa izveštajem Vlade RS – izjavio je ruski predstavnik. 

Istakao je i da je vreme da se razmotri zatvaranje OHR-a. Dodao je i da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i jednakost naroda.

Categories: Društvo

Leave a Reply