Društvo

LONČAR NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA BOLNICA PORUČIO: Sada puna pažnja pacijentima koji nemaju koronu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu, a na sastanku je analizirano koliko svaka bolnica ima skenera (CT) i magnetnih rezonanci (MR) i napravljen je protokol koliko na tim aparatima mora da se uradi pregleda u toku dana .

Lončar kaže da će se raditi svakim danom od 7 do 19 sati i da će u tom vremenskom intervalu na svakom MR aparatu morati da se uradi 20 pregleda, a na CT aparatu 40 pregleda.

„Radićemo i vikendom, za početka subotom, a možda i nedeljom. Želimo da iskoristimo ovaj momenat da maksimalno pomognemo pacijentima koji nemaju koronu, ali imaju neke druge bolesti“, rekao je Lončar novinarima.

On je precizirao da oni pacijenti koji su preko IZIS-a zakazali dijagnostiku i treba da odu na pregled u narednih nekoliko dana za njih ostaje taj trermin. Kako kaže, pozvaće ih samo iz bolnica da provere da li će doći ili su možda već obavili pregled kako ne bi ostao upražnjen termin.

Svaka bolnica imaće i poseban telefonski broj na koji će pacijenti moći da se informišu o svemu što ih zanima u vezi pregleda, dijagnostike i operacija.

„Na dnevnom nivou imaćemo koliko smo uradili skenera, MR, koronarografija“, naveo je ministar i naglasio da će se u punom kapacitetu raditi i ortopedske operacije, operacije katarakte.

Program rada svake bolnice napravljen je za naredne dve do tri nedelje, a kako će se nakon toga raditi zavisiće od epidemiološke situacija sa koronom.

„Sada imamo manji procenat ljudi koji imaju koronu i mnogo veći broj pacijenata koji imaju druge bolesti“, naveo je Lončar.

Kako kaže, epidemiološka situacija sa koronavirusom sada dozvoljava da se puna pažnja posveti pacijentima koji imaju hronične bolesti i koji su strpljivo čekali da se stiša situacija sa koronom

Ministar Lončar o koroni u beogradskoj školi: Nisu krivi đaci, već oni koji treba da sprovode mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusa korona između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu.

Lončar je rekao da je to „moralo da se desi pre ili kasnije“ i da jedino što daje rezultat je poštovanje mera prevencije.

„Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu postovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije – nošenje maski, razmak između dve osobe, pranje ruku. „Imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama, odradiće se sve što je neophodno, moramo da nastavimo dalje. Bitno je da nam deca što duže idu u školu“, naveo je on.

Napominje da je škola važna zbog razvoja svakog deteta, ali i zbog njihove socijalizacije i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

„Vidite koliko deca nisu išla u školu. To će ostaviti posledice, a oni su naša budućnost“, zaključio je ministar Loncar.pink.rs.

Categories: Društvo

Leave a Reply