Društvo

ZANIMLJIVOSTI: Veliko otkriće: Na Veneri pronađen plin koji na Zemlji sugeriše život

Tragovi plina otkriveni su u atmosferi Venere. Reč je o potpuno iznenađujućem otkriću fosfina koje bi moglo nagovestiti nepoznate procese koji se događaju na Veneri.

Ovo otvara mogućnost da bi u oblacima u Veneri mogli biti živi organizmi.

U časopisu Nature Astronomy objavljeni su detalji promatranja fosfina na Veneri, kao i istraživanja koje je provedeno kako bi se pokušalo pokazati da ova molekula može imati prirodno, nebiološko poreklo. S obzirom na sve što znamo o Veneri i uslovima koji tamo postoje, još niko nije uspeo opisati abiotski put do fosfina, ne u količinama koje su otkrivene. To znači da životni izvor zaslužuje razmatranje, piše BBC.

– Tokom cele karijere bio sam zainteresovan za potragu za životom negde drugo u svemiru, tako da sam jednostavno oduševljen da je to uop[te moguće. Ali, da, iskreno podstičemo druge ljude da nam kažu što smo mogli propustiti. Naš rad i podaci imaju otvoren pristup, tako funkcioni[e nauka -rekao je prof. Greaves. 

Fosfin dakle sugeri[e prisutnost života, a sada postoji ideja da postoji život u oblacima Venere, no zasad je reč tek o – ideji.

Fosfin je molekula koja se sastoji od jednog atoma fosfora i tri atoma vodonika. Na Zemlji je fosfin povezan sa životom, s mikrobima koji žive u crevima životinja poput pingvina ili u okruženjima siromašnim kisikom poput močvara.

Fosfin na Zemlji je zapaljiv, ima miris i otrovan je, a proizvode ga bakterije kojima nije potreban kiseonik, poput onih u močvarama, mulju ili čak u crevima životinja.

Fosfin se može pojaviti i kod razgradnje organske stvari.

Venera je po veličini slična Zemlji i često se naziva Zemljinim blizancem, ali zapravo nije, piše CCN.

Reč je o neobičnom planetu koji naučnici još uvek pokušavaju razumeti. To je naš najbliži planetarni sused, ali vrti se unatrag u usporedbi s drugim planetima.

Gusta atmosfera planeta pomaže zadržavanju topline, a površina mu je dovoljno vruća da se topi olovo.krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply