Ekonomija

DRUGI PIŠU: ”Severni tok 2 zasnovan je na ulaganjima šest energetskih kompanija, a ne na političkim dogovorima”

Budućnost gasovoda trenutno visi na koncu nakon pretnji nemačke vlade da će zaustaviti njegovu izgradnju zbog optužbi protiv Rusije i ruske navodne uloge u još uvek nedokazanom trovanju opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Cevovod Severni tok 2 industrijski je projekt koji se temelji na ulaganjima velikih energetskih kompanija, većinom evropskih, a ne, kako neki misle, na nekim političkim sporazumima, izjavio je operater projekta.

“Severni tok 2 ne temelji se na političkim dogovorima između zemalja, već na više-milijardskim ulaganjima šest vodećih energetskih kompanija, od kojih je pet iz zemalja Europske unije”, rekao je operater.

Nord Stream AG dodao je da se projekt cevovoda sprovodi u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima te da je dobio sva potrebna odobrenja od regulatornih tela pet uključenih zemalja.

Cevovod čija se gradnja suočila s brojnim izazovima, poput pregovaranja o uslovima za njegovo funkcionisanje, odobrenja od uključenih zemalja i američkih sankcija, sada se suočava s pretnjom da će njegova gradnja biti zaustavljena. Pitanje potpunog zaustavljanja pojavilo se nakon što je Nemačka optužila Moskvu za trovanje opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog vojnim živčanim agensom iz grupe Novichok. Iako Berlin nije predao podatke koji dokazuju da je aktivist otrovan, što je nešto što su ruski lekari opovrgnuli te što nisu ni uočili tokom njegove početne hospitalizacije, nemačka vlada zahteva od Rusije izjašnjavanje te pronalaženje odgovora, preteći da će u suprotnom, kao kaznenu meru, blokirati dovršenje Severnog toka 2. Osim nemačkih vlasti, danska premijerka Mette Frederiksen takođe je pozvala na ponovno pokretanje rasprave o izgradnji Severnog toka 2, u svetlu navodnog trovanja, što je nešto u vezi s čim Moskva poriče odgovornost. Istovremeno, nizozemska Agencija za energiju rekla je da neće povući odobrenje za izgradnju Severnog toka 2, napominjući da je zemlja dužna dopustiti izgradnju tranzitnih cevovoda kroz svoje vode, pod uslovom ispunjavanja ekoloških normi, koje su utvrđene zakonima zemlje.

Ako Severni tok 2 uspe prevladati trenutni izazov, mega-projekt, kojeg finansiraju ruski Gazprom i pet energetskih divova iz EU-a, Uniper, Wintershall, OMV, Engie i Royal Dutch Shell, moći će slati oko 55 milijardi kubnih metara gasa svake godine, iz Rusije u Nemačku i ostatak Europe. Berlin je dugo branio projekt kao projekt koji je nastao zbog ekonomskih, a ne političkih razloga, no zbog nedavnih događaja, odnosno slučaja s Navaljnim, budućnost dovršavanja cevovoda dovedena je pod veliki znak pitanja. S.F.logicno

Categories: Ekonomija

Leave a Reply