Ekonomija

Jugoslovenske dugove Srbija će plaćati do 2041. godine

Sporazumom o sukcesiji, države bivše Jugoslavije dogovorile su se o podeli nasledstva raspoređenom u sedam grupa. No, raspodela nije išla lako jer je svaka od zainteresiranih strana nastojala iz priče izaći što manje oštećena. 

Nema institucionalnog okvira za rešavanje sukcesije Skoro pola duga Bosne i Hercegovine odnosi se na razvoj energetike, uglja i gvozdja, izgradnju puteva i železničkih pruga. No, najupućeniji u ovu problematiku poručuju da BiH od 2002. godine nema institucionalni okvir na nivou Veća ministara, tako da je pitanje izvršenja i prava i obveza iz te sukcesije dislocirano od entiteta do kantona, što znatno usporava ostvarivanje sukcesivnih prava BiH. 

Prema procenama, očekuje se da će BiH svoje dugove iz SFRJ otplaćivati do 2038. godine.

Kada je reč o ostalim republikama bivše Jugoslavije,  Srbija će iz budžeta samo u ovom mesecu isplatiti više od 85 miliona evra starih kredita. Prvo na naplatu dospeva 75,3 miliona evra kredita i to prema Pariskom klubu poverilaca, od čega je oko 13 miliona evra kamata. 

Potom, 15. septembra dospeva i kredit od 11 miliona koji je Srbija uzela od Svetske banke, a koji je isplaćen jutros. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra.

Danas najviše Srbija duguje Pariskom klubu – oko milijardu eura kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra.

Na drugom mestu je Svjetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak EBRD, koji je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite Srbija otplaćuje i Kini i Kuvajtu. Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002.

Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. S druge strane, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vreme Tita.

Za razliku od BiH Srbija, Hrvatska i Slovenija su svoje obaveze davno rešila.

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 11 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply