Društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti Republici Srpskoj. Vučić: Za nas je Dejton sveto pismo i voleli bismo da stvari ostanu u okviru toga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u jednodnevnoj poseti Banjaluci, a jedna porodica ga je posebno oduševila.Naime, jedna porodica iz Banjaluke dočekala je na kapiji predsednika Srbije, a petoro mališana držalo je u rukama srpske zastave!

Vučić je ovu fotografiju postavio na svoj Instagram nalog „avucic“ a u komentaru je stavio emontikon srce i napisao RS. Na današnjem sastanku smo se dotakli mnogih tema, a jedna od njih je i ta da se počnu razgovori sa Vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovini, između Trebinja, Bileće i Gacka – rekao je predsednik Srbije posle sastanka. Kako je istakao, Srbija bi tim aerodromom upravljala u narednih 30 ili 35 godina i naglasio je da bi to bilo od velikog značaja kako za Srbiju tako i za RS.

-To je novi projekat u koji krećemo, počeće pregovori dveju vlada o tom projektu. U ovom projektu nema profita, ali je veoma važan. Aerodrom će biti smešten negde kod Trebinja, gde bude bilo mesta da se izgradi. Spremni smo da uložimo značajan novac i da zaposlimo ljude iz Republike Srpske. U ponedeljak kreće tim iz Srbije da vidi lokaciju i gde i kada bi moglo da se gradi – istakao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o auto-putu i novom mostu.

-Bilo bi važno da pomognemo opstanku i ostanku ljudi u Hercegovini – rekao je Vučić.

– U naredna dva dana uplatićemo milion evra za studentski dom, to je oko dva miliona maraka. Studenti u Banjaluci mogu da se raduju novom domu. Zadovoljan sam kako funkcioniše rekonstrukcija i izgradnja vrtića i škola u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji – rekao je Vučić.

Naglasio je i da će SRbija, ako bude potrebe, pružiti dodatnu „finansijsku inekciju“ RS.

-Koliko možemo obaveza je da pomognemo čuvajući najbolje odnose sa BiH poštujući Dejtonski mirovni sporazum – naglasio je predsednik Vučić i dodao da je za njega Dejton „sveto pismo“ i da bi voleo da stvari ostanu u okviru toga.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je dogovoreno da se radi na Zakonu o zaštiti ćirilice i srpskog jezika kako bi se dao doprinos našem jeziku i pismu.

-Veoma sam zahvalan da u koju god odete opštinu u RS možete da vidite neki projekat koji je finansirala Srbija – naglasio je Vučić.

Kako kaže, RS smatra da ne može da KiM bude priznata država.

-RS neće prihvatiti nikakvo priznanje Kosova, RS ostaje privržena svom povezivanju Srbiji – rekao je Dodik i dodao da vide najbolje odnose sa SRbijom, te da od BiH ništa nije dobila sem urušavanja.

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ispred UKC RS je uručio  ključeve od 15 ambulantnih vozila koje je Srbija donirala Srpskoj, a čija je vrijednost 1.466.000 KM.

Aleksandra Vučića i njegove saradnike prethodno su pred UKC RS  dočekali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te načelnici opština i direktori domova zdravlja, kojima je namjenjeno 15 ambulantnih vozila, koje je Srbija donirala Srpskoj.

Sanitetska vozila dobili su domovi zdravlja u Istočnom Starom Gradu, Foči, Čajniču, Petrovu, Brodu, Bileći, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Tesliću, Kalinoviku i Kneževu.

– Poseta našeg predsjednika Vučića našoj Republici Srpskoj, kao i poklon pokazuju da imamo podršku i da su naše veze neraskidive. Znači nam mnogo, presjedniče i Vaša poseta, to je više od posete jednog državnika – rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i podsetila da je i u korona krizi Srbija prva pritekla u pomoć Srpskoj.

Željka Cvijanović je rekla da je ugodno znati da u Srbiji postoje vrata koja su uvek otvorena za Srpsku.

Važno je i da Srbija zna da smo mi dio napora da živimo složno i u miru i da ova donacija znači da nismo sami u Republici Srpskoj.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se Vučiću za svu pomoć koju Srbija pruža Srpskoj, a zahvalio se i medicinarima na naporima.

Dodik se zahvalio za sanitetska vozila u ime građana od Bileće do Novog Grada.

On je rekao da je bitno da sarađuju dvije srpske države, ponavljajući da je Republika Srpska država, svidelo se to kome ili ne.

Najavio je da će predstavnici Republike Srpske Vičiću predočiti i neke ideje u vezi sa Kosovom i Metohijom.
– Ne mogu jedna pravila vaziti za Republiku Srpsku, a druga za Kosovo – rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će biti komunikacije Beograda sa Sarajevom, Dodik je rekao:

– I ja sam Sarajevo.

– Moraćemo kao narod da definišemo naš interes, ne tražimo više prava nego drugi – rekao je Dodik.

Na pitanje zašto donacija u doba epidemije, Dodik je rekao da “vozila ne šire virus”.

Vučić je rekao da je ponosan što je u Banjaluci.

– Za nas ovo nije poķlon, pomoć i podrška…ovo je naša obaveza i odgovornost. Srbija mora da brine o Srpskoj. Danas je na račun Vlade RS leglo 540.000 evra za Mrkonjić Grad, stigao je i novac za duhovni centar, za spomenik na Petrovačkoj cesti, gde su dečica ginula samo zato što su Srbi. Nismo taj spomenik mogli podići 25 godina, sada možemo, ne samo zato što Srbija, zahvaljujući bolnim reformama, ima više novca, nego zato što više vodimo računa o Srbima, nego o tome sta će ko o nama da kaže – rekao je Vučić.

On je citirao znamenite srpske pesnike iz BiH rekavši da zbog njih moramo pomagati jedni drugima.

– Poslali smo noćas 10.000 testova za koronu u Republiku Srpsku, ako treba još, poslaćemo – rekao je Vučić.

On je dodao da će pomoć stizati i u četiri opštine u FBiH, gde žive Srbi.

– Poštujemo BiH, ali niko nam ne može zabraniti da brinemo o svom narodu – istakao je Vičić.

Rekao je da je ponosan na sve što postigne RS.

Predsednik Srbije kaže da će most na Savi na autoputu Beograd-Bijeljina izgraditi Srbija i da će najvećim delom finansirati i gradnju autoputa do Bijeljine.

– To je veliki novac, ali to znači da će ostati više novca u budžetu RS – rekao je Vučić i poručio da je srećan jer je u Banjaluci i da Srbija najviše voli Srpsku.

Vučić je posetio Univerzitetski klinički centar (UKC) gde će uručiti 15 sanitetskih vozila, koje je donirala Srbija.

Najavljen je i obilazak radova na izgradnji višenamenskog objekta u kojem će biti smešteni vrtić, ambulanta i mesna zajednica u naselju Petrićevac. Srbija je donirala 600.000 eura za izgradnju ovog objekta, dok Grad Banja Luka učestvuje u finansiranju sa 600.000 KM. Predviđen je i obilazak radova na izgradnji Srpsko-ruskog hrama. Izvor-foto: Srpskainfo,pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply