Ekonomija

DRUGI PIŠU: Hrvatska zbog EU ostaje bez jaja?!

JajaKoke nosilje

Hrvatska će zahvaljujući obavezama prihvaćenim pristupnim pregovorima s EU-om u dogledno vreme ostati bez jaja, piše Slobodna Dalmacija.

U sledećih godinu dana, prema pisanju ovog lista, proizvodnja jaja rapidno će padati jer će hrvatski farmeri prestajati s proizvodnjom.

Razlog je u tome što je oprema u njihovim farmama zastarela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nosilje u kaveznom uzgoju koje su hrvatski pregovarači prihvatili tokom pristupnih pregovora.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede iz januara ove godine, u Hrvatskoj je bilo registrovanih 165 farmi za proizvodnju kokošjih jaja u rasponu kapaciteta od 100 do 259.200 koka. Prema tim podacima kapacitet svih farmi bio je 2.400.092 koke.

Probelm je u tome što u 134 farme kapaciteta 1.636.668 koka još uvek imaju stare kaveze, a jaja koja dolaze iz tih farmi, kakvih je još uvek najviše, na ljusci nose oznaku 3HR i registarski broj farme, tako da od 1. jula farmeri u takve kaveze više ne smeju useljavati mlade piliće. Iz tih farmi useljenih pre 1. jula jaja se smeju plasirati na tržište, već samo u Hrvatskoj, do isteka proizvodnog ciklusa što je u najboljem slučaju kojih 15 meseci. To znači da će se u takvim farmama tokom sledećih 12-13 meseci proizvodnja gasiti, ako, naravno, stari kavezi ne budu zamenjeni novima.

Izgledi da će svi vlasnici farma sa starim kavezima do kraja proizvodnje pripremiti zamenu s kavezima koji udovoljavaju od strane EU-a propisanim uslovima su minimalni, bolje reći nikakvi, navodi list.

Razlog je, kažu farmeri, što za zamenu starih kaveza novima po jednoj koki trebalo bi uložiti najmanje 20 evra. To znači da bi za spomenutih 1,63 miliona koka trebalo 32,6 miliona evra.

 

*Izvor: Slobodna Dalmacija, BIZLife

Categories: Ekonomija

1 reply »

Leave a Reply