Ekonomija

Nezadovoljni radnici “Jumka“

Ako držva do 25. marata me ispuni zahteve vranjskih tekstilaca kojima se duguju 22 plate, Sindikata ASNS kompanije ‘’Jumko’’ iz Vranja najavio organizovanje protesta ispred zgrade Vlade u Beogradu. Predsednica ovog sindikata, Snežana Veličković, kaže da Agencija za privatizaciju namerava da otuđi „Jumkove“ pogone „Trikotaža “ i „Konac“ i da ih proda italijanskoj firmi „Ditri“ bez da konsultuje sindikat i menadžment kompanije.
– U ovom trenutku nemamo nikakve garancije od države šta će sa našom fabrikom da bude – kaže Veličkovićeva i upozorava da se za novi krug socijalnog programa u „Jumku“ prijavilo 338 radnika, da se čeka na njegovu realizaciju i da i dalje nije postignut dogovor oko minimalne cene rada.
– Inače, knjižice 1.800 tekstilaca overene su do kraja marta, posle čega radnici ostaju bez zdravstvenog osiguranja – kaže Veličkovićeva i dodaje da će zahtevi vranjskih tekstilaca biti dostavljeni i Vladi i Ministarstvu ekonomije. Ona oocenjuje da i pored svih zalaganja menadžmenta kompanije da „Jumko“ opstane, ni država ni lokalna samouprava ne pokazuju interesovanje da se sačuva kontinuitet u proizvodnji. U „Jumku“ radi 1.800 radnika, a njihove zarade su oko 14.000 dinara.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply