Kultura

AKCIJE: Mitropolit Joanikije otvorio HHII Pravoslavni dječiji sabor „Ćirilicom pišem – pravoslavljem dišem“ na Cetinju

Pod sloganom „Ćirilicom pišem – pravoslavljem dišem“, na Cetinju je počeo HHII Pravoslavni dečiji sabor Crne Gore posvećen jubileju 1160 godina od početka ravnoapostolne misije Svete braće Kirila i Metodija, a u znaku važnosti očuvanja ćiriličnog pisma.

Najveća dečija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske sabrala je više od 2000 dece iz svih krajeva Crne Gore, kao i goste iz Severne Makedonije, oko Hrista Gospoda – najljepšeg deteta među sinovima ljudskim, kako je govorio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, čijim blagoslovom i ljubavlju je i ustanovljen ovaj sabor. “Sabor Crkve Hristove je sabor oko dece. Crkva Hristova se sabira oko deteta mladog, predvječnog Boga, oko Njega koji je postao dete radi nas i našega spasenja. Mi hrišćani priznajemo samo Boga koji je postao dete, mi ne znamo i ne priznajemo drugoga boga”, reči su blaženopočivšeg Mitropolita izgovorene na jednom od dečijih sabora. 

Kao i prethodnih godina, Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Na liturgijske prozbe i vozglase odgovarao je hor Svete mati Angeline iz Nikšića pod dirigentskom palicom profesorke Ane Bojić.

U toku Svete službe Božije, na malom vhodu, Vladika je miropomazao novokrštene djevojčice Milu, Manju i Mandu.

Saboru je prisustvovao Dragan Radović, generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Crne Gore, brojni gosti, među kojima i naša atletičarka Marija Vuković.

Poslije Liturgije, na platou ispred Cetinjskog manastira uslijedilo je zvanično – svečano otvaranje Sabora, koji je po mnogo čemu poseban. Poseban je po tome što se nakon tri godine, preko Bara, vraća upravo tamo gdje je sve i počelo – gdje svi i treba stalno da se vraćamo i okupljamo, a to je naš Cetinjski manastir. U tom duhu i toj radosti je počeo zvanični dio sabranja sa koga su djeca poslala snažnu poruku:

“Važan je i što ovako radosno sabrani oko Svetog Petra, oko Svetog Jovana, na mjestu gdje je mislio najveće misli i ćiriličnim slovima ih zapisivao Vladika Rade, ponosno uzvikujemo: Ćirilicom pišemo, pravoslavljem dišemo!”

Mitropolit Joanikije: Ovaj Sabor se umnožio, ako Bog da napravićemo još veći 

Nakon toga Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je blagoslovio i otvorio današnje veliko sabranje, ističući da mu je velika radost i izuzetna čast da pozdravi sve učesnike i goste, a posebno djecu od najmanjih do najvećih, kao i da nema ljepšeg sabora na kugli zemaljskoj od ovog Sabora.

“Gdje se djeca sabiraju oko svetinje, oko hrama, a naročito kod kivota Svetoga Petra Cetinjskoga, tu su i anđeli Božiji sa njima i sveci Božiji, i svo nebo i sva zemlja, i sve što diše, sve se raduje! Draga deca, danas ste došli kod Svetog Petra Cetinjskog i kod Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca čije je djetinjstvo bilo nešto malo drugačije od vašeg, ali vi ste krenuli njihovim stopama. Sveti Petar Cetinjski je od svoga djetinjstva krenuo Hristovim stopama i vi idete putem Svetoga Petra Cetinjskog – takođe Hristovim stopama”, besjedio je Vladika, naglasivši da to znači ići putem radosti, putem čovječnosti, putem ljubavi, putem dobra, pravde, istine, čestitosti i svega najljepšega na ovome svijetu.

Naglasio je da su Sveti Petar Cetinjski i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac – Njegoš od svoga djetinjstva uzrastali u vjeri, kao što i ova djeca sabrana danas na Cetinju, uzrastaju u vjeri, učeći molitve, slaveći ime Božije, pjevajući na svetim službama, sabirajući se oko svojih sveštenika, oko svojih hramova.

“A kad idete u hram, tu vas dočekuje Hristova ljubav i milost – Božija ljubav! Mi slavimo Boga, obraćamo mu se kao svom Ocu nebeskome. Svi znate molitvu Oče naš koji si na nebesima… To je najljepša i najuzvišenija molitva. Ako  Boga živoga, istinitoga, Tvorca neba i zemlje zovemo Ocem, to znači da je On pun ljubavi, pun dobrote, istine, brige za nas ljude ovdje na zemlji, a naročito za djecu. Govore ljudi da su dječija srca najbliža Bogu, a to je zato što su najčistija. A govore još da djeci anđeli govore i to je tačno, jer su djeca kao anđeli, krštena djeca su u duhu anđela.”

Prvi Pravoslavni dječiji sabor na Cetinju održan je 1999. godine i okupio je tada nešto više od 120 polaznika škola vjeronauke, svaki naredni je bio sve masovniji.

“Ovaj Sabor se umnožio i došla su djeca iz cijele Crne Gore, a ako Bog da napravićemo još veći Sabor pa da nam ovdje dođu djeca iz drugih srpskih zemalja i iz cijelog pravoslavlja. Biće to! Kada se sabiramo u crkvi, onda smo svi braća i sestre, bilo odakle da smo došli ako smo pravoslavni hrišćani, kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, od bilo kog naroda pod kapom nebeskom, ovdje smo svi jedno i zajedno, braća i sestre. Svi srodnici po Duhu Svetome, po Božijem blagoslovu, Božijoj ljubavi i blagodati”, poučio je Mitropolit Joanikije sabranu djecu.

Upućujući djecu da će danas zablistati mnogi njihovi darovi, znanje i sposobnosti tokom takmičenja i da sve to treba da bude radosno, Vladika im je objasnio da nema veze ko će biti prvi, a ko drugi, već da je važno da su zajedno i da pokažu svoje darove, da se takmiče kao sportisti:

“Ovdje među nama je veliko ime našega sporta Marija Vuković, došla je da danas bude sa vama i nije došla da navijamo za nju, nego je došla da navija za vas deco. To je divno, a ja vama želim da uspijete u životu i da se čuje za vas i da imate uzor. Ove djevojčice da budu kao Marija Vuković, a dječaci da budu kao Novak Djoković! Da dostignete takve rezultate u životu i da idete Božijim putem, to je najvažnije jer kad idete Božijim putem onda Gospod blagosilja da postignete velike rezultate u svome životu.”

Blagoslovivši početak nove školske godine, poučio je djecu da će svoj um, osjećanja i misli, talente, razvijati kroz učenje, školovanje:

“Ovdje, na vjeronauci, imate ono što nemate u vašim školama. Ovdje možete da naučite osnove svete pravoslavne vjere i osnove duhovnoga obrazovanja koje nedostaje našim školama. Možete da naučite i crkveno pojanje, koje oplemenjuje vaše duše”, kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije i poručio:

“Sabrani ste danas kod Svetog Petra Cetinjskoga i on će da vas nauči svemu. Samo da vas podsjetim, da je najveći čovjek iz našega naroda vaspitan kod nogu, koljena Svetog Petra Cetinjskoga. Jer Sveti Petar Cetinjski tako u vašem uzrastu vaspitao je velikoga Njegoša, velikog vladiku i velikoga pjesnika, zato je on tako veliki što se učio kod sveca Božijega. Vi ste došli kod Svetog Petra Cetinjskoga i on će vas preko vaših vjeroučitelja i roditelja i nastavnika naučiti svemu dobrom. Njegov blagoslov da počiva na vama u sve dane života vašega, Bog vas blagoslovio i svakom srećom, zdravljem, napretkom i uspjehom darovao!”

Vjeroučiteljica godine Vidosava Živković 

Nakon Mitropolitovog pozdravnog slova uslijedila je dodjela priznanja za vjeroučitelja godine. Ovogodišnja titula ”Vjeroučitelj godine”, jednoglasnom odlukom, pripala je vjeroučiteljici Vidosavi Živković iz Donje Gorice – Podgorica, koja “neprestano umnožava i svoje, kao i talante svojih đaka i koja pruža primjer kako se radosno i savjesno širi riječ Božija i obavlja apostolsko prizvanje vjeroučitelja”.

Potom su na scenu izašli polaznici podgoričkih škola vjeronauke i dječijih horova, koji su se potrudili da saborno, na zanimljiv način, približe istoriju naše Crkve kroz igrokaz ”Crkva u 13 slika”.

U nastavku programa publici su se igrom i pjesmom predstavili gosti Sabora, djeca iz Struge (Sjeverna Makedonija).

Učesnici Sabora su ispratili projekcije tri kratka filma o istoriji pisma i jezika od početka misije Kirila i Metodija do reforme pisma i nastanka azbuke koju danas koristimo, za koja su zaslužne vjeronauke iz Đenovića, Bijele, Kotora, Prčnja, Starog Grada Budve, pri crkvi Svete Petke, takođe iz Budve, kao i vjeronauka iz Bečića. Program je završen nastupom Dječijeg hora ”Jedinstvo” iz Kotora.

Tokom Sabora djeca u skladu sa svojim interesovanjima učestvuju u radionicama (likovnoj, pjesničkoj, recitatorskoj, muzičkoj, foto, dizajnerskoj, prevodilačkoj, kao i radionici za izradu prosfora- liturgijskog hljeba), tamičenjima u fudbalu, košarci, stonom tenisu, šahu, kao i u „igrama bez granica“. Pored toga djeca su bila u prilici da uzmu učešća u radionici narodnih igara i pjesama, radionici hitne pomoći, vještina preživljavanja u prirodi i na moru, radionici samoodbrane…

Poseban sadržaj za djecu i sve goste Sabora tokom cijelog dana je i izložba „Ćirilična galaksija” – smještena na pet punktova ispred Cetinjskog manastira. Posjetioci izložbe mogu da vide postavku koja je realizovana veoma kreativno uz pomoć dosta rekvizita. Cilj autora je da se prikažu narodi koji danas čuvaju nasleđe Svete braće Kirila i Metodija i kao zvanično koriste ćirilično pismo. Za održavanje ove izložbe zaslužne su škole vjeronauke iz Gornjih Bandića, Kolašina, Tivta, Bara i Herceg Novog.

Nakon završetka radionica za sve učesnike, otpočeće smotra dječijih horova. Po završetku koncerta, na bini će otpočeti kviz znanja iz vjeronauke u kom će se takmičiti najdarovitiji i najvredniji đaci. Na samom kraju manifestacije, nakon kviza znanja, biće uručene nagrade i priznanja za pobjednike u svim kategorijama. Takođe, ovom prilikom organizatori će se zahvaliti posebnim blagodarnicama svima koji su pomogli održavanje ove blagoslovene manifestacije. Izvor-foto:MCP, Radoje Živković

Categories: Kultura

Leave a Reply