Društvo

SEĆANJE: Obeležavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih

U manastirskom kompleksu Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih služena je Sveta liturgija.

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, te monaštvo i sveštenstvo, služe na otvorenom, pored manastira, a time je počela centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih.

Pored zvanica iz Srbije, Patrijarha Srpskog Porfirija Sinoda SPC i Republike Srpske Svetoj liturgiju prisustvovali su gosti iz Crne Gore, Ministri Damjanović Aleksandar i Marko Kovač.
Gradonačelnik Berana Vuko Todorović, predsjednik Skupštine grada Berana Novica Obradović, odbornik Ujedinjene CG u Beranama Milo Pajković. Gradonačelnik Mojkovca sa saradnicima. Bivši gradonačelnik Budve Bato Carević i mnogi drugi gosti i vjernici koji su odali počast Jasenovačkim novomučenicima.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply