Ekonomija

LESKOVAC: Počeo svetski festival roštilja – 33. leskovačka ’’Roštiljijada’’

U Leskovcu na novom trgu u centru grada prigodnom besedom gradonačelnika dr sci med Gorana Cvetanovića i direktora TOL Nebojše Kocića uz zabavno-muzički program počela Svetska manifestacija roštilja i specijaliteta sa skare 33. “Roštiljijada“. Veliki broj posetilaca na otvaranju po izuzetno toplom I prijatnom vremenu imao je prilike da uživa u leskovačkom roštilju i drugim specijalitetima sa skare, kao i vatrometu koji je priredjen za ovu priliku. Leskovački festival roštilja otvorio je gradonačelnik dr sci med Goran Cvetanović koji je svojim sugrađanima i gostima poželeo dobar provod.

 – Tradicionalno očekujemo veliku posećenost, dobar provod na koncertima, obaranje rekorda za najveću pljeskavicu i najvažnije, što je suština ove manifestacije, užitak u đakonijama sa roštilja – poručio je Cvetanović posetiocima na prepunom centralnom trgu u ovom gradu otvarajući jednu od tri najveće gastronomske manifestacije u Srbiji.

„Roštiljijada“ je najznačajnija turistička manifestacija u gradu na Veternici koja redovno okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva. Među gostima Leskovca je, po pravilu, najviše državljana Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije.

– Zahvaljujući „Roštiljijadi“ Leskovac je postao značajno gastronomsko odredište na turističkoj mapi Srbije. Dobitnik je i nagrade za najbolju manifestaciju u zemlji. Njen osnovni cilj je afirmacija bredniranog roštilj mesa i prezentacija novih dostignuća u oblasti gastronomije i usluživanja – istakao je Nebojša Kocić, direktor Turističke organizacije Srbije.

Pored gastronomske ponude, posetioci „Roštiljijade“, i ove godine moći će da uživaju u njenom takmičarskom i bogatom zabavnom programu.

Najavljeno je nadmetanje za novi rokord u pripremi najveće pljeskavice na svetu. Ona je prethodne godine napravljena od 67,2 kilograma roštilj mesa kada je ekipa predvođena leskovačkim roštiljdžijama Predragom Lazarevićem i Ljubišom Đorđevićem šesti put zaredom oborila sopstveni rekord.

Majstori roštilja nadmetaće se i u pravljenju najveće pljeskavice „iz ruku“, a deo ove manifestacije su i takmičenja kulinara u spremanju jela sa roštilja, dok posebnu konkurenciju čine učenici srednjih ugostiteljskih škola. FOTO: BuT

Categories: Ekonomija

Leave a Reply