Društvo

Godišnjica nestanka novinara Perenića i Slavuja: Branimo ih od zaborava

Od nestanka dvojice novinara, Ranka Perenića i Đure Slavuja u blizini Velike Hoče, prošlo je 25 godina. Na mestu gde su poslednji put viđeni tradicionalno se 21. avgusta okupljaju novinari srpskih redakcija i članovi Udruženja novinara Srbije.

Perenić i Slavuj su nestali na novinarkom zadatku, a na mestu gde su poslednji put viđeni devet puta je postavljeno spomen obeležje sa koga se poručuje da ih kolege i dalje traže.

Članovi porodice nestalih novinara takođe postavljaju ovo pitanje. Oni svake godine zajadno sa novinarima i članovima Udruženja novinara Srbije dolaze na mesto njihovog nestanka.

„Ja bih htela da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav i imam utisak da jedino to i možemo – da ih branimo od zaborava. Nemoćni smo, valjda će neko da nam se smiluje i da reši da nam ovu agoniju konačno prekine “, kazala je Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića.

Predrag Slavuj takođe čeka informacije o nestanku svog strica Đura. „Nadamo se 25 godina da ćemo nešto saznati, nadamo se u Boga da su čuda moguća“, kazao je Predrag.

Rakočević: Tražimo ih

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević podsetio je na Kosovu pre, tokom i posle ratnih sukoba nestalo ili ubijeno 17 novinara, sedmoro Srba, sedmoro Albanaca i troje stranaca. „ Kako je moguće da na tako malom prostoru evo već 25 godina ne znamo šta se to dogodilo. Ali ova profesija, na prvom mestu istina je pokazala da se ne može ućutkati, jer 25 godina ponavaljamo `Tražimo ih`, jer 25 godina praznina, bol, osećaj ostavljenosti i bespomoćnosti govori da tako ne može i da ovaj sistem koji je te ljude i koji očigledno vlada mora nekad da položi račune“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Ivana Vanovac, predsednica UNS-ovog ogranka na Kosovu, podsetila je da međunarodna zajednica nije uradila ništa da se pronađu oni koji su odgovorni za nestanak Perenića i Slavuja.

“Ovo pitanje nikada neće prestati da bude aktuelno i ono će uvek, dok je nas, a podučićemo to i generacije koje dolaze, stajaćemo ovde dokle bude potrebno da pitamo: ’Gde su?’ Horde pravosudnih radnika, službenika međunarodnih misija su prošle Kosovom za ovih 25 godina i retko ko se osvrnuo na te ljude i retko ko se osvrnuo na porodice nestalih da vidi kako su, šta radei da im konačno ponudi jedino što oni traže, a to je istina o njihovim najmilijima, ističe Vanovac.

Na isti problem je ukazala i novinarka Jelena Petković.

“Nestanak novinara, napad na novinare nisu samo pitanje za porodice i nas kolege, to su napadi na demokratiju, ubistvo demokratije i svih civilizacijskih vrednosti”, kazala je ona.

Devenport: Efikasna i nepristrasna istraga

Šef misije OEBS-a Majkl Devenport je zajedno sa novinarima i članovima porodica obeležio godišnjicu nestanka Ranka Perenića i Đure Slavuja. On je podsetio da su novinari nestali dok su bili na zadatku.

“Mi danas se okupljamo da podsetimo na njihov rad i takođe na njihovu hrabrost, a da bi podsetili na opasnost sa kojom se novinari suočavaju kad izveštavaju naročito tokom sukoba. Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a da uključi porodice žrtava, da podstaknemo važnost javnog diskursa na ovu temu i da podignimo svest javnosti, svest institucija sa druge strane, institucija odgovorne za vladavinu prava i važnosti okončanja nekažnjivanja. Okončavanje nekažnavanja takvih krivičnih dela zahteva efikasne i nepristrasne istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde“, rekao je Devnport.

Povodom 25 godišnjice od nestanka novinara Ranka Perenića i Đure Slavuja ranije danas oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije i zatražila od Euleksa i svih nadležnih institucija da ponovo pokrenu istragu o nestanku novinara. KIM, UNS

Categories: Društvo

Leave a Reply