Društvo

TU OKO NAS: Zanimljive činjenice o mačijim brkovima koje možda niste znali

Brkovi su mačkama najbolji alat kada je reč o osećajima, komunikaciji i koordinaciji, i osim što su simpatični, oni su vrlo korisni.

Važno je znati nekoliko činjenica o brkovima i koliko su zapravo korisni kućnim ljubimcima.

Koren brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom telu, smešten znatno dublje u koži i deo oko brkova je prava riznica nervnih završetaka te im je taj deo glave izrazito osetljiv.

Mačke mogu, zahvaljujući brkovima, osetiti čak i minimalnu promenu pravca vetra. Zbog toga im ne biste trebali dodirivati deo oko njuške i brkova jer im zbog osetljivosti tog dela glave možete izazvati bol.

Mačke imaju od osam do 12 brkova s obe strane njuške, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na stražnjem delu prednjih nogu.

Mačke su dalekovidne, stoga im je teško videti ono što se nalazi ispred njih. Tu im pomažu brkovi. Kada love, mačkama upravo brkovi daju informacije kada je vreme za napad, i to svi brkovi, oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Mački nikad ne biste smeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentirana i zbunjena jer brkovi više neće imati navigacijsku ulogu na koju je navikla.

Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju s obje strane lica, to znači da je mačka mirna i relaksirana. Ako su pak usmereni prema napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena. A ako padaju niz bradu, mačka je ljutita ili tužna.

Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je i sama mačka široka te su oni svojevrsni putokazi u slučajevima kada se mačka nađe ispred nekog uskog prostora. Oni joj služe da proceni može li tu proći ili ne.

Categories: Društvo

Leave a Reply