Društvo

NAŠ UGAO: Lubenica snižava pritisak, jača imunitet, sprečava rak..

Lubenica je jednogodišnja biljka iz porodice bundeve, poreklom iz tropske Afrike. Većinu njenog sastava čini voda. Uzgaja se i u drugim toplim krajevima zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Lubenica je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege.

No, nova istraživanja otkrivaju kako svi činimo istu grešku jer bacamo njenu koru! Beli sloj koji se nalazi između “mesa” lubenice i njezine kore nije samo jestiv, već je i odličan izvor brojnih hranjivih stvari, potpuno drugačijih od onih iz „mesa“ lubenice.

Osim što sadrži više vlakana i kalijuma od ostatka lubenice, zbog čega je izuzetno zdrava, takođe, prema istraživanju američke agencije Agricultural Research Services, kora lubenice sadrži i značajne količine citrulina, snažne aminokiseline koja igra ključnu ulogu u opuštanju krvnih žila i smanjenju krvnog pritiska, borbi protiv umora, jačanju imunološkog sastava, borbi protiv raka, rastu mišića i bržem zaceljivanju rana.

Stoga, sljedeći put kada budete jeli lubenicu dobro razmislite, ne bacajte zdravlje u smeće! Izvor-foto:Agencije i portali, BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply