Ekonomija

Sakupljanje pčelinjeg otrova, opasan ali i unosan posao

Da li otrov može da bude lek? Da, ukoliko je reč o pčelinjem otrovu ili apitoksinu. Utvrđeno je da ova supstanca pomaže u lečenju mnogih bolesti, čak i onih za koje zvanična medicina nije pronašla lek, poput multiple skleroze.

Pčelar Miodrag Nikolić u okolini Vranja i Vlasine više od decenije sakuplja pčelinji otrov. Sve što proizvede brzo proda, a i zarada je veoma dobra. Na početku koristio je korejske i kineske aparate za sakupljanje pčelinjeg otrova. Onda je odlučio da osmisli sopstveni aparat, kojim će apitoksin sakupljati na najhumaniji mogući način, bez kontakta pčela sa strujom, i njihovog uginuća. Njegov aparat, naime, proizvodi frekvenciju stršljena, koji je prirodni neprijatelj pčela.

– Pčele osećaju kao da ih je napao stršljen, i ubadaju žaoke u taj moj aparat, odnosno stakla, ostavljajući meni dragocene kapljice otrova – kaže ovaj pčelar.

Da bi se sakupio gram pčelinjeg otrova potrebno je 90 hiljada uboda pčela. Zato i ne čudi što je cena gram ove dragocjene stupstance oko 30 evra. Sav proizvedeni otrov Miodrag brzo plasira, najviše na inostrano tržište, gde se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. – Pčelinji otrov najbolji je lek za multiplu sklerozu, mnoge vrste reume odnosno artiritisa, proširene vene, čak i snižavanje pritiska – ističe on.

Kada sakluplja pčelinji otrov, Miodrag oblači specijalno pčelarsko odelo, jer kada se uključi aparat za sakupljanje pčelinjeg otrova, kako kaže, pčele postaju izuzetno agresivne.

Baš zbog toga, u rukovanju sa pčelama, a pogotovo njihovim otrovom treba biti izuzetno oprezan, upozorava Miodrag. Naročito ako ste alergični.

–  Apitoksin ne može čoveku napraviti štetu ako se oralno uzima, jer ga ljudska pljuvačka razgradi za dva minuta. Međutim, ako bi ga nanosili na kožu treba biti jako oprezan, jer u jednom gramu pčelinjeg otrova ima 90 hiljada uboda pčela. To je jednako kao da vas ugrize 500 poskoka – ističe Nikolić.

On je trenutno jedini proizvođač pčelinjeg otrova na ovim prostorima. Onima koji bi željeli da krenu njegovim putem, kaže, rado bi pomogao, jer je potražnja za apitoksinom na svetskom tržištu velika. Ističe i da je obaveza svih da se prema pčelama odnose s poštovanjem, jer je to važna životinjska vrsta. Uprkos tome, pčela je iz godine u godinu sve manje. Izvor: PčelarstvoSrbije

Categories: Ekonomija

Leave a Reply