Društvo

AKTUELNO – Episkop Fotije: Srpsku suzu svijet ne vidi

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je da Srbi moraju da pamte svoje žrtve jer svet srpsku suzu ne vidi.

”Svi smo se juče u Bratuncu molili Bogu da jednom za naš bol neko čuje i srpsku suzu da vidi. Nažalost, tamo gde Srbi stradaju to se zaboravlja, a gde neko drugi strada tamo se kule i gradovi dižu. Ako je potrebno do nebesa da se čuje za tuđe žrtve”, rekao je vladika besedeći u Hramu svete velikomučenice Marine u bijeljinskom naselju Ljeskovac.

Episkop Fotije je istakao da su Podrinje i Birač mesto stradanja srpskog naroda u čitavom 20. veku, a posebno u poslednjem ratu. “Velika je odgovornost da Crkva sa svojim narodom bude neprestano, i na Kosovu, i Jadovnu, Podrinju i na svim mestima gde je stradao i strada naš narod. Da budemo zajedno”, poručio je vladika.

Prema rečima episkopa Fotija, srpski narod zna da ga Crkva nikad nije izdala, ni u najtežim vremenima.

“Svetitelji treba da budu naši uzori u životu, a ne da nam budu uzori oni za koje se ne zna ni kojeg su roda ni kojeg su pola. Oni su tragičari sami po sebi. Oni nikako ne mogu biti idoli našoj deci”, rekao je vladika.

Episkop zvorničko-tuzlanski je pozvao Srbe da čuvaju svoju decu od toga i da čuvaju pravoslavlje i srpstvo.

“Čuvajmo se od zla koje nam dolazi sa Zapada. Najveća odgovornost je na ljudima na vlasti, ako dozvole da nas to preplavi nema na budućnosti”, ocenio je vladika Fotije.

Vladika je juče, na dan obeležavanja stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju i Birču, objavio pesmu “Srpska suza nema roditelja” u kojoj kaže da za srpske žrtve nema međunarodne pravde.

“Vrisak njihov i lelek ispuni čitav ovaj vek, alž kao da se ne čuje, jer stradanje je samo srpsko, naše, a sve druge žrtve svetske postaše”, zapisao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Vladika Fotije Foto: Printskrin JutjubIzvor: Srna

Categories: Društvo

Leave a Reply