Ekonomija

LESKOVAC: U Radonjici održani ’’Dani višnje’’

Manifestacija „Dani višnje“ po osmi put održana je danas u Radonjici nedaleko od Vučja uz tradicionalni program obeležena je u prisustvu velikog broja meštana pomenutog i okolnih sela, gostiju i predstavnika lokalne samouprave.Ovom prilikom prisutni gosti su posetili najpoznatijeg radonjičkog višnjara Dragana Đokića.

Ovaj domaćin se višnjarstvom bavi punih 35 godina, a danas u svom posedu ima oko 57 ari mlade višnje, uglavnom Oblečinske rane, koje gaji i plasira uz pomoć 14 radnika iz ovog sela i okoline. Višnja se na pracelama Jablaničkog upravnog okruga gaji na oko 1.600 hektara uglavnom u brdsko planinskom delu područja grada Leskovca, od kojih kvalitetom prednjače višnje sa područja Babičke Gore i sa obronaka planine Kukakvice, a u delu leskovačkog Porečja. Očekivani ovogodišnji rod višnje je oko 10 tona po hektaru ali će biti zasigurno manji, a kojem su kumovale loše vremenske prilike koje su vladale u leskovačkom kraju tokom ovog proleća. Prvo je mraz prilično desetkovao rano procvetalu višnju, a onda poslednje prolećne kiše doiprinele su bržem trulenju rano uzrele Oblečinske višnje na stablu, rekoše nam višnjari koje smo kontaktirali ovom prilikom. – Otkupna cena višnje se danas ‘iz više razloga’ kreće oko 40 do 50 dinara po kilogramu i nama se ne isplati ove godine baš ništa jer nam ručni berači naplate polovinu iznosa po kilogramu, a gde su tu agrotehničke mere i fito zaštita – jada se na glas Nenad jedan od višnjara.Tokom manifestacije održano je i brzo iskoštavanje višnje. Nekako po nepisanom pravilu Stana Đokić, meštanka iz ovog pitomog sela uvek pobeđuje.

Bilo je tu i kolača,sokova i drugih djakonija od višnje iz kuća vrednih domaćica što je bio pravi mamac za brojne gurmane i ljubitelje voća.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply