Društvo

LESKOVAC: Održana akcija za povećanje bezbednosti biciklista i pešaka u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Gradom Leskovcem u okviru koga se nalazi Savet za bezbednost saobraćaja, saobraćajnom policijom i Kancelarijom za mlade realizovao je preventivne aktivnosti ka pešacima i biciklistima.

Veljko Ćurčič, načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, kaže da je u prethodnih pet meseci na teritoriji Policijske uprave Leskovac smrtno stradalo osam lica.

On je dodao da je troje je bilo u svojstvu pešaka, dvoje u svojstvu biciklista. To je jedan od razloga zašto se realizuju aktivnosti ovakvog tipa. Cilj ovih aktivnosti je da skrenemo pažnju vozačima bicikla i pešacima na važnost i značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju kroz jedan informativni razgovor, ističe Ćurčić.

U ime policijske uprave Vladica Stojanović, načelnik Odeljenja saobraćajne policije, je rekao da će policijski službenici saobraćajne policije tokom pojačanih aktivnosti i mera vršiti otkrivanje i sankcionisanje saobraćajnih prekršaja koje čine upravo pešaci u saobraćaju.

Stojanović naglašava da će se poseban pažnja obratiti i na ponašanje vozača prema pešacima. Za prvih pet meseci ove godine u saobraćaju smo otkrili preko 9.000 saobraćajnih prekršaja. To su prvenstveno prekršaji koji direktno utiču na nebezbednost saobraćaja, kao što je neprilagođena brzina koja je otkrivena u više od 3000 slučajeva, zatim oko 1500 slučajeva je bilo sa nevezivanjem sigurnosnog pojasa, a oko 300 slučajeva upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje. Jedan od bitnih faktora u nastankui saobraćajnih nezgoda je i vožnja pod dejstvom alkohola, i tu imamo 281 vozača koji je isključen iz saobraćaja, ali i 21 koji je bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, naglašava Stojanović.

Ova akcija bila je i prilika da se podeli propagandni materijal koji sadrži sve ono što je potrebno u cilju bezbednosti u saobraćaju.

Categories: Društvo

Leave a Reply