Ekonomija

DRUGI PIŠU: Digitalni evro?!

Danas je Evropska komisija predstavila predlog za uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura, uz obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini kako bi se umirio strah od potpunog nestanka gotovine. Također su predložili da digitalni euro dobije status zakonskog sredstva plaćanja u europodručju, kao što ga trenutno imaju novčanice i kovanice eura. Dakle još jedna teorija zavere postaje zavera.

Izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da će današnji predlozi osigurati da gotovina i dalje bude dostupna, dok će Evropskoj središnjoj banci omogućiti razvoj praktičnih aspekata digitalnog evra. On je dodao da bi plaćanje digitalnim eurom bilo sigurno, zaštićeno i praktično, bez obzira na to je li reč o online ili offline transakcijama. Uvođenje digitalnog eura se planira do 2028. godine.

Digitalni evro bi pružao slične mogućnosti kao kartice i aplikacije koje se koriste danas, ali bi također omogućio plaćanje bez pristupa internetu, što nije moguće s postojećim metodama plaćanja. Tzv. offline digitalni evro bi omogućio transakcije čak i kada nema internetske veze, pod uslovom da je druga strana u transakciji fizički prisutna. To bi omogućilo plaćanje čak i u udaljenim područjima s lošom internetskom vezom ili u situacijama kada nema komunikacijskih mreža ili struje.

Konačnu odluku o uvođenju digitalnog evra donosi Evropska središnja banka, iako su za donošenje zakonskog okvira nadležni zakonodavna tela EU, Veće i Parlament. Prema Komisiji, trebat će nekoliko godina pre nego što digitalni euro zaživi, a sigurno neće biti pre 2028. godine.

Digitalni euro bi bio ekvivalentan gotovini. Za razliku od kriptovaluta, digitalni evro bi bio izdan od strane središnje banke, što bi osiguralo njegovu sigurnost, stabilnost vrednosti i mogućnost zamene za evrogotovinu. Kriptovalute, s druge strane, mogu imati značajne fluktuacije u vrednosti i ne postoji jamstvo za njihovu zamenu za evrogotovinu.

Digitalni evro bi se mogao koristiti bilo gde u evropodručju, bez obzira na to gde se osoba nalazi ili koju banku ili pružatelja usluga plaćanja koristi. Plaćanje bi bilo moguće 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Jedna od prednosti digitalnog evra je ta da bi omogućio ljudima bez bankovnih računa da obavljaju digitalna plaćanja i pristupaju osnovnim uslugama besplatno. To bi uključivalo pretvaranje gotovine u digitalni euro i obrnuto. Trenutno oko četiri miliona ljudi u EU nema bankovni račun, što ih ograničava u korišćenju elektroničke trgovine i drugih usluga.

Komisija tvrdi da bi digitalni evro poboljšao privatnost korisnika, a korišenje digitalnog evra bez internetske veze osiguralo bi istu razinu privatnosti kao korišćenje gotovine.

Cilj današnjih predloga Komisije je osigurati da oni koji žele i dalje mogu koristiti gotovinu, tako da se zakonski propiše obveza prihvaćanja gotovine. Time bi se sprečilo da poduzeća jednostrano uvedu isključivo bezgotovinsko plaćanje. Komisija naglašava da digitalni evro neće zameniti gotovinu, već će biti dodatna opcija plaćanja.

Banke izražavaju zabrinutost zbog mogućeg gubitka prihoda ako pojedinci masovno povlače svoje depozite s računa i pretvaraju ih u digitalni euro, koji ne bi bio uključen u njihove bilanse kao novčanice i kovanice. Stoga Komisija predlaže ograničenje iznosa koji pojedinac može posedovati u digitalnoj valuti.

Neke kritičare opravdano zabrinjava da bi uvođenje digitalnog evra moglo dovesti do gubitka finansijske nezavisnosti pojedinaca i stvoriti osećaj kao da se nalazimo u digitalnom koncentracijskom logoru, gde pojedinac gubi sposobnost suprotstavljanja kontroli i ograničavanju. Oni ističu važnost da uvođenje digitalnog evra rezultira situacijom u kojoj pojedinci nemaju pravedne mogućnosti i pristup finansijama.

Vlast nad centralnim bankama je još jedno veliko pitanje. Ko postavlja ljude koji vode centralne banke i za koga oni rade. Setimo se samo odluka Hrvatske narodne banke koja često donosi odluke koje pogoduju stranim bankama. Setimo se prodaje hrvatskog zlata u momentu kada je bilo najjeftinije. Uvođenjem digitalnog evra, stvara se novi svet kontrole zbog kojeg će mnogi biti oštećeni. Agencije i portali, logicno,eurofinance,

Categories: Ekonomija

Leave a Reply