Društvo

Beograd: Skup podrške Srbima sa Kosova ispred Crkve Svetog Marka

Ispred Crkve Svetog Marka u centru Beograda započeo je skup podrške Srbima sa Kosova. Na skupu se može videti veliki broj srpskih zastava, kao i transparent ispred same Crkve Svetog Marka – „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“.

Osim predstavnika Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, skupu su se pridružili predstavnici Dveri i Zavetnika, a tu su i pojedini poslanici koji su poreklom sa Kosova.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je okupljenima poručio da im ne treba Vidovdan da vide kuda Srbiju vodi ova vlast. Ukazao je na to da su dogovoru koji su postignuti o Kosovu u Briselu štetni, i rekao je da je Srbija preuzela sve protivustavne obaveze preuzete u Briselskom dijalogu, dok druga strana nije ispunija ni tu jednu koju je trebala.

Pre njega, na skupu su govorili Stefan Đorđević, lingvistkinja Rada Stijović, profesorka Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić, Ratko Mitrović sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i Časlav Koprivica, profesor Univerziteta u Beogradu.

Protest se organizuje pod sloganom „Dosta s terorom nad Srbima na Kosmetu!“ a okupljeni, uz državne zastave nose i trasparente i parole „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“, „Zvečan je večan“, „Vanredni izbori na svim nivoima“ , „Moli se Bogu i drži se Rusije“ i druge.

Na stepenicama crkve postavljen je veliki tranparent „Stop teroru nad Srbima na Koismetu“.

Po najavama, okupljeni bi po završteku obraćanja ispred crkve Svetog Marka trebalo bi da odu u šetnju do zgrade Predsedništva Srbije gde će pročitati zahteve. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply