Društvo

FOTO DANA: Predsednik Vučić na otvaranju obilaznice – „Danas smo ponosni i srećni, na Vidovdan se sve vidi“

Obilaznica oko Beograda, na koju se čekalo više od pet decenija, svečano je otvorena danas. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se prvo sa visokim zvanicama provozao deonicom obilaznice, a potom i obratio okupljenima. Obraćanje predsednika Vučića: „Nismo ovo napravili zbog statistike, već zbog ljudi“

Predsednik Srbije se zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji, i istakao da smo mnogo projekata uradili sa kineskim i azerbejdžanskim kompanijama.

– I još mnogo toga nas čeka u ovoj lepoj, najlepšoj Srbiji. Molim vas prenesite moju najdublju zahvalnost predsedniku Si Đinpingu i predsedniku Ilhamu Alijevu. Oni su u Srbiji uvek rado viđeni gosti, i ovo je njihova druga otadžbina – rekao je on.

Predsednik kaže da je danas Vidovdan, praznik nad praznicima, dan koji je prerastao mit, i mit koji je postao život.

– Sećanje nam je svakako najveća, ali ne i jedina obaveza. Nije reč samo o korenima koji nas vezuju za ono što smo bili. Niti je reč samo o bici koja je izbrisala jednu a stvorila novu istoriju. Nije reč ni o ratovima, ni o poniženju i predaji jednog srpskog predsednika. Istorija nas uči da pobede, pa čak i najveće, mogu biti samo delić velikog poraza. A i porazi mogu biti deo veće pobede. Srbija neće niti može da beži od svoje istorije, cena koju smo plaćali od Kosova do Haga ne može biti veća – rekao je on.

Vučić ističe da su građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom.

– Umesto toga, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. Ne nekome u inat, već zato što znamo da su iza nas samo tuga i bol. A napred je najbolji lek za Srbiju. Jedan veliki pisac je rekao da nam se čitava istorija vrti oko Vidovdana. Tačno je, ali mi ne možemo ići u krug. Moramo da zakoračimo dalje, nijednog trenutka ne zaboravljajući ko smo, i odakle smo krenuli – rekao je predsednik.

Categories: Društvo

Leave a Reply