Ekonomija

Nakon 30 godina iz Srbije poleteo prvi avion za Čikago

Sa beogradskog aerodroma je, posle 31 godine pauze, jutos poleteo avion na direktnom letu za Čikago. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao ispraćaju, rekao je da veruje da će to doneti radost mnogim porodicama, pošto će sa zemljom povezati veliku srpsku dijasporu u SAD. Vučić je istakao da je svaki let Er Srbije do Čikaga popunjen 100 odsto do kraja juna, a pored dijaspore, mnogo više će povezati i srpski i američki narod.

Vučić je dodao i da će iz Čikaga putnici imati dobre konekcije ka Kanadi i zapadnom delu SAD.

On je naglasio da je prve 2,5 godine leta za Njujork država davala novac Er Srbiji, a danas je to najuspešniji i najprofitabilniji let nacionalnog avio-prevoznika, kao i da se nada da će linija za Čikago biti profitabilna u još kraćem roku.

Er Srbija je, kako je precizirao, u prva četiri meseca imala više od devet miliona evra profita, a na računu ima 147 miliona, tako da je uspešnija nego JAT u bivšoj Jugoslaviji.

Ambasador SAD Kristofer Hil čestitao je svima u Er Srbiji koji su omogućili taj let, koji će još više povezati dve zemlje i dva naroda. Letovi iz Beograda će do 12. jula biti sredom i subotom, a od tog datuma i ponedeljkom, avionom Erbas 330-200.

Let iz Beograda do Čikaga trajaće devet sati i 50 minuta, a u obrnutom smeru će tih 8.000 kilometara prelaziti za nešto manje od 11 sati. 

Categories: Ekonomija

Leave a Reply