Kultura

Manifestacija “Muzeji za 10” po osmi put u gradovima na jugu

Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 15. do 19. maja. Po tradiciji, svoje programe imaće i ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Vlasotincu, a ulaz za sve događaje besplatan za posetioce.

Manifestacija se realizuje u 40 gradova Srbije, a tema je “Muzeji, održivost i blagostanje”.

Radno vreme objekata je od 12 do 18 sati.

U Leskovcu i Vlasotincu izložbe, radionice i koncerti

Prvog dana manifestacije u ponedeljak, 15. maja, Leskovčani će u holu Narodnog muzeja od 18 sati moći da čuju koncert učenika muzičke škole, a narednog dana od 13 sati u Lapidarijumu na programu je modna revija učenika škole “11. oktobar”, dok će u Gradskoj kući od 12 sati biti organizovana radionica “Vešti prstići”.

Otvaranje izložbe “O fabrikama i radnicima” planirano je 17. maja od 14 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

Pretposlednjeg dana manifestacije, u četvrtak od 20 sati planiran je koncert kamernog sastava “Biser” u holu Narodnog muzeja, a manifestaciju u Narodnom muzeju zatvara radionica “Moja knjiga – muzejska priča” koja je na programu od 12 do 13:30 sati.

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” i Kulturni centar Vlasotince pripremio je niz aktivnosti.

Premijeru kratkometražnog filma Srbijanka Vlasotinčani će moći da pogledaju u ponedeljak, 15. maja, od 20 sati u Sobi stare srpske grafike, a u sredu, 17. maja, od 12 sati u dvorištu Kulturnog centra biće organizovana arheološka radionica za decu “Arheolog na jedan dan”.

Izložbu povodom stogodišnjice rođenja velikana srpske i jugoslovenske memorijalne arhitekture Bogdana Bogdanovića Vlasotinčani će moći da pogledaju 18. maja od 19 sati u Galeriji Kulturnog centra na keja. Svih dana trajanja manifestacije posetioci u Vranju će moći da vide stalnu postavku u Narodnom muzeju i Muzej kuću Bore Stankovića.

U utorak, 16. maja, od 12 sati u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba umetničkih dela koja se nalaze u zbirci Savremene likovne umetnosti, a čine je 40 dela 30 renomiranih autora, koja su nastala u periodu od 1974. do 2019. godine.

Promocija kataloga “Vranjska gradska kuća s kraja 18. i početka 19. veka” planirana je 18. maja od 12 sati u Narodnom muzeju, a od 18:30 sati u Muzej kući Bora Stanković predviđena je projekcija TV drame “Bora pod okupacijom”.

Categories: Kultura

Leave a Reply