Kultura

LEBANE: Justinijana Prima dobija centar za posetioce

Opština Lebane raspisala je tender za gradnju Centra za posetioce u okviru arheološkog lokaliteta Caričin grad odnosno lokaliteta Justinijana Prima.

Tender koji obuhvata građevinske radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, elektroinstalacije i mašinske instalacije, spoljno uređenje, zaštitu od požara i gradnja parkinga, vredan je 166,5 miliona dinara, prenosi eKapija.

Na ovom lokalitetu iz 6. veka, kako je i ranije najavljeno, planira se rekonstrukcija postojećeg vizitorskog centra Teodora, gradnja amfiteatra i velikog parkinga.

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije, u planu su, između ostalog, staklene fasade, i fasade od prirodnog lomljenog kamena, krovni prekrivač sa šljunkom i sedumom, rušenje stare i postavljanje nove terase ispred postojećeg objekta vizitorskog centra, kafe, infopult, konferencijska sala, izložbena sala, interaktivni sto sa object recognition funkcijom, zona virtuelne realnosti sa VR naočarima.

Od spoljnog uređenja, pored gradnje amfiteatra planirano je i ozelenjavanje površina i gradnja fontane, kao i izgradnja parkinga. Tender je otvoren do 5. juna. Justinijana Prima odnosno Caričin grad je ranovizantijski grad iz 6. veka i arheološki lokalitet koji je klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Nalazi se u opštini Lebane i bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je vizantijski car Justinijan u znak zahvalnosti svom rodnom kraju. Caričin grad osvojen je i poharan od Avara i Slovena.

Categories: Kultura

Leave a Reply