Ekonomija

Granični prelaz Preševo – Tabanovce biće proširen

Radovi na poboljšanju saobraćajnog pristupa na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom “Preševo – Tabanovce”, koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane, biće završeni pre početka leta.

Velikim gužvama tokom letnje sezone koje su redovne na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije možda je došao kraj. Naime, radovi koji danas započinju sa makedonske strane, na srpskoj granici počeće sledeće nedelje. Očekuje se da će kraj radova biti u prvoj polovini juna, odnosno pre početka turističke sezone. Kako je navedeno je u saopštenju Vlade Srbije očekuje se da će pored određenog smanjenja gužvi na granicama biti olakšana I trgovina Republike Srbije I Republie Makedonije.

Iz Vlade podsećaju se da se u narednom peridu očekuje početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dve zemlje, čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Ove mere, kako je istaknuto, doprineće ubrzanom protoku na graničnom prelazu “Preševo – Tabanovce” i smanjenju troškova putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu. Krajem marta 2023. godine Srbija i Makedonija potpisale su sporazum o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije, što znači da bi sa srpskim TAG uredjajem moglo da se prolazi bez zaustavljanja kroz naplatne rampe u Makedoniji.

Međutim, još nema zvaničnih vesti da je sistem elektronske naplate putarine kroz Severnu Makedoniju sa srpskim TAG uređajem funkcionalan i operativan. Najave o proširenju graničnog prelaza “Preševo – Tabanovce” su dakako dobra vest za sve koji kreću kolima na put Makedonije i Grčke. Međutim, to ne znači da gužvi na ovom graničnom prelazu neće biti u špicu turističke sezone.

Otud, pre polaska na letovanje dobro se uputite da li su i kolike gužve na “Preševu” i iskoristite prednost alternativnog graničnog prelaza “Prohor Pčinjski”. Ukoliko do ovog graničnog prelaza putujete tokom dana očekujte prelepe prizore i svakako nimalo dosadnu vožnju. Naravno, tokom leta budete oprezni kada na odmor idete automobilom.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply