Sport

AKCIJE – FSS staje na put trgovini u fudbalu: Ko ne želi u viši rang, ide u „beton ligu“

Od ove godine Fudbalski savez Srbije trebalo bi da u potpunosti isključi mogućnost klubova da praktično trguju plasmanom u viši rang, zahvaljujući setu sistemskih rešenja koja su usvojena pčrošlog leta. To znači da bi klubovi koji ne žele da pređu u viši rang izboren na terenu, sledilo izbacivanje u najniži rang i to bez izuzetaka.

Član 50. Pravilnimka o sistemu stalnih takmičenja predviđa da “ukoliko klub odustane pre početka takmičenja (pre odigravanja prve utakmice u sezoni), automatski prelazi u najniži rang na području registracionog fudbalskog saveza, čiji je član. Ovo pravilo primenjuje se i na klub, koji je na osnovu sportskog rezultata stekao pravo da se takmiči u višem rangu, a odustane od prelaska u viši rang“. Pravilo je univerzalno i važiće u svim rangovima bez izuzetka. Ovim je sprečena ideja o potencijalnoj kupčovini ili prodaji mesta između dve sezone. Ovo pravilo će već tokom leta imati priliku da bude korišćeno kako bi bila sprečena praksa iz proteklih godina da klubovi van terena kroje lige, a klubovi će završavati u najnižem rangu.

Ipak, klubovi i dalje imaju opciju da ovo pravilo izigraju uz pomoć fuzija, ali samo na opštinskom nivou ili fiktivnim promenam adresa “prodaju“ rezultatske uspehe. Ipak, tu su u pitanju zakonska rešenja na koje FSS ne može da utiče. Izvor-foto_ FSS

Categories: Sport

Leave a Reply