Društvo

U Leskovcu održana Skupština Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Danas je u skupštinskoj sali grada Leskovca održana je 35.sednica Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga na kojoj su predstavljeni realizovani projekti, kao i oni koji će se raditi ubuduće.

Na ovoj sednici usvojen je Izveštaj o radu za proteklu, kao i plan rada za ovu godinu.

Predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović kazao je da je ova asocijacija protekle godine realizovala veoma važne projekte od značaja, kako za razvoj grada Leskovca, tako i za čitav region.

On je kao najznačajniji izdvojio projekat programa IPA 2 koji se odnosi na prekograničnu saradnju Srbije i Severne Makedonije pod nazivom „Povezivanje bisera“, a koji je vezan za saradnju grada Leskovca i makedonske opštine Kriva Palanka.

Cvetanović je dodao da je cilj projekta unapređenje turističkih potencijala i ponude dva grada, a popsebno kanjona reke Vučjanke, kao i vodopoada na reci Stanečki u Severnoj Makedoniji.

Konkretno, kako je naglasio Cvetanović uređeno je kupalište na reci Vučjanki u Vučju sa prilaznim stazama, postavljeno je osvetljenje, napravljene su pešačke staze, plato, letnjikovac i organizovani su Zeleni dani koji su privukli posetioce, a računa se da ih je u prošloj godini bilo 500.

Uspešno su realizovalni i projekti LIN KAP putem kojeg je realizovana turistička  ponuda 10 gradova Srbije, ali i projekat „Zeleni talas“ koji finansira EU kroz program EUPRO PLUS. Cvetanović je podvukao da se putem ovog projekta uspešno odgovorilo svetskoj energetskoj krizi jer je preko 20 malih i srednjih firmi dobilo solarne panele za proizvodnju električne energije.

Sledeći projekat koji će biti realizovan između Srbije i Severne Makedonije nosiće naziv „Zemlja legendi“ finansirana sredstvima IPA programa, a u cilju prezentacije Leskovca i Krive Palanke, a odnosiće se na ulaganje u infrastrukturu lokaliteta Sokolica u kanjonu reke Vučjanke.

U toku prošle godine, kako je rekla direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada pripremani su uglavnom projekti od regionalnog uticaja od kojih su najznačajniji „Povezivanje bisera“, „Zeleni talas“ i „Link ap Srbija dva“.

Za ovu godinu od najambicioznijih programa Centar planira pripremu javnih poziva za Erazmus plus, kao i programe Razvojne agencije Srbije.

Ovom skupu prisustvovali su predsednici i predstavnici svih 13 lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionallne privredne komore, kao i nevladinih organizacija.

Categories: Društvo

Leave a Reply