Ekonomija

SAZNAJEMO: Suvo meso iz BiH pri vrhu liste najboljih proizvoda od mesa na svetu

Veb stranica „Taste Atlas“ objavila je listu „50 najbolje ocenjenih mesnih proizvoda u svetu“, a suvo meso našlo se na listi i to čak na 11. mestu.

Prva tri mesta zauzeli su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon. Jedna vrsta ove šunke iz Španije zauzela je i osmo mesto na listi. Četvrto, peto, šesto i sedmo mesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.

Deveto i deseto mesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosečnom ocenom 4,6. Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni proizvod iz Bosne i Hercegovine. „Suvo meso je specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne sme biti presuvo, a potrebna je posebna veština i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo“, opisali su na ovoj stranici i dodali:

„S obzirom da je za pripremu suvog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu. Meso se tradicionalno začini belim lukom ili biberom. Suvo meso je toliko popularno da je sastavni deo većine gozbi i slavlja“. Kada je reč o Hrvatskoj na listi su se našli još dalmatinski pršut na 19. mestu, istarski pršut na 31. mestu, kulenova seka na 36. mestu i drniški pršut na 37. mestu.

Na listi su se našla i tri mesna proizvoda iz Srbije, a to su petrovački kulen na 26. mestu, pirotska peglana kobasica na 39. mestu i užička pršuta na 45. mestu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply