Društvo

Sećanje na heroja i legendu potkozarskog kraja – doktora Mladena Stojanovića

U Prijedoru je danas obeležena 81.godišnjica od smrti narodnog heroja, doktora i legende potkozarskog kraja doktora Mladena Stojanovića.

Ispred njegovog spomenika , koji je rad Mladenovog brata i čuvenog vajara Sretena Stojanovića, vence i cveće položile su brojne delegacije iz Prijedora i susednih potkozarskih opština.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da 1.april ima veliki značaj za istoriju ovog kraja, jer je tog dana 1942.godine u Jošavci poginuo najveći sin Kozare i Potkozarja doktor Mladen Stojanović.
” On je bio organizator ustanka na Kozari, bio je revolucionar od školskih dana pa do kraja života. Poginuo je samo zato što se ideološki razlikovao od drugih ljudi, pripadao je komunističkom pokretu i opštoj borbi protiv fašizma.Samo zato je poginuo , a ne zato što je kriv. Naprotiv, on je obilazio krajeve u Bosanskoj Krajini, razgovarao sa ljudima koji su prihvatali sve ono što je govorio i zato je Krajina bila jezgro ustanka na koji su se oslanjali i služili za primer ostalim krajevima u BiH i Jugoslaviji”, izjavio je Rodić novinarima.
Zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević istakao je da je doktor Mladen, pre svega, bio humanista i lekar pa onda i političar.
” Mi danas s ponosom slavimo njegovo ime i trebalo bi i ubuduće da se ugledamo na sve vrednosti koje je od zagovarao tada pre mnogo godina”, poručio je Kovačević.
Tradicionalno , ispred spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću održan je prigodan istorijski čas i umetnički program. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply