Ekonomija

DRUGI PIŠU: Aditiv E171 kao opasan zabranjen u EU, a ima ga u hrani koju često jedemo

Evropska komisija je nedavno usvojila zabranu za korišćenje titanjum dioksida koji se pod oznakom E171 koristi kao aditiv u hrani koju kupujemo, od testenina, preko supa do sosova. U obrazloženju se navodi da titanijum dioksid, koji daje boju raznim namirnicama, nije više bezbedan kao aditiv u hrani, pišu na sajtu natlawreview.

Nakon pregleda svih relevantnih dostupnih naučnih dokaza nadležni su zaključili da se ne može isključiti zabrinutost za genotoksičnost TiO2 čestica, te Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) titanijum dioksid više ne smatra bezbednim kada se koristi kao aditiv za hranu.

Titanijum dioksid se inače koristi kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim, da da boju hrani koja bi inače bila bezbojna ili da vrati izvorni izgled hrani.

Titanijum dioksid se inače koristi kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim, da da boju hrani koja bi inače bila bezbojna ili da vrati izvorni izgled hrani. Najviše ga ima u namirnicama od testa, kupovnim sendvičima, supama iz kesice, sosovima, dresinzima za salate, ali i suplementima, beloj čokoladi, žvakaćim gumama. Titanijum dioksid je takođe prisutan u kozmetici, bojama i lekovima, piše efsa.europa.

Pojedine studije su ranije pokazale da može biti vrlo opasan po zdravlje, posebno organa za varenje, a prva evropska zemlja koja ga je zabranila bila je Francuska 2019.

Diskutabilno je, međutim, to što ova skorašnja odluka EFSA stupa na snagu u roku od šest meseci, odnosno proizvođači imaju toliko vremena da se prilagode zabrani, te ovog opasnog aditiva u hrani neće biti tek na leto.

Pitanje je takođe, kada će se naša zemlja zvanično uskladiti sa ovom odlukom iz Evrope, zbog čega je svakako dobro unapred znati na koje sastojke da sami obratimo pažnju kad kupujemo namirnice ili kozmetiku. Izvor: foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply