Društvo

AKTUELNO – Hrvatski istorijski hit: U BIH žive samo Bošnjaci!

U Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci, navodi se u udžbeniku za četvrti razred koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj. Sporni radni udžbenik prirode i društva „Nina i Tino“, čiji je izdavač „Profil Klett“, u kom se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.

Slučaj je otkriven kada se Večernjem listu javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole, kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH. On je odgovorio ispravno, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, budući da su mu roditelji poreklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku – da u BiH žive samo Bošnjaci. Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je „žalosno da tako uče deca u Hrvatskoj“.

–Razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci, rekao je on, dodajući da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.

Sporni udžbenik ima dozvolu hrvatskog ministarstva obrazovanja i kao takvog biraju ga učitelji u školama.

Naime, u svim hrvatskim osnovnim školama, kada je reč o udžbenicima po kojima će učiti učenici od prvog do četvrtog razreda, odluku o izboru udžbenika, odnosno izdavača, barem prema važećem Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, donose učitelji razredne nastave na način koji osigurava višegodišnje korišćenje udžbenika unutar škole.

Međutim, zakonom je predviđeno da stručni tim ministarstva, ukoliko to ne primete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neproverene činjenice, navodi Večernji list. U tom slučaju, udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne sme ući u upotrebu.

–Ministarstvo obrazovanja tražiće hitno izjašnjavanje izdavača „Profil Klett“ o tom tekstu i otklanjanje propusta. Pomenuti udžbenik odobren je za korišćenje u školi nakon što je tročlani stručni tim proveo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s predmetnim planom i programom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu i ocenilo udžbenik prihvatljivim, navode iz tog ministarstva.

Predstavnici izdavača „Profil Klett“ nisu odgovorili na pitanja hrvatskog medija.

Izvor: Iskra

Categories: Društvo

Leave a Reply