Ekonomija

DRUGI JAVLJAJU – AKTUELNO: MMF izdaje zapanjujuće upozorenje

Kristalina Georgieva kaže da će trećina svetske privrede biti pogođena recesijom koja će se dogoditi u ovoj godini

Očekuje se da će ova godina biti još “teža” od 2022. jer se industrija SAD-a, EU-a i Kine usporavaju, prema čelniku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sukob u Ukrajini, skok cena, povišene kamatne stope i neumoljivi Covid u Kini nastaviće uticati na globalnu ekonomiju, rekla je Kristalina Georgieva za CBS-ov program Face the Nation u nedelju. “Očekujemo da će jedna trećina svetske industrije biti u recesiji. Čak i zemlje koje nisu u recesiji, stotine miliona ljudi bi se osećale kao recesija”, rekla je.

U oktobru je MMF smanjio svoje izglede za globalni industrijski rast u 2023. navodeći tekući sukob u Ukrajini, s strožim monetarnim politikama koje provode središnje banke sirom sveta u nastojanju da obuzdaju rastuće cene, uključujući troškove energije. Otada je Peking napustio svoju politiku nulte zaraze koronavirusom, te je počeo ponovno otvarati ekonomiju brzom širenju zaraze koronavirusom.

Prema Georgievoj, Kina će se suočiti s teškim početkom 2023. godine, budući da će drugo najveće sjetska ekonomija verojatno prvi put u 40 godina rasti jednako ili ispod globalnog rasta.

“Sedećih nekoliko meseci bilo bi teško za Kinu, a uticaj na kineski rast bio bi negativan, uticaj na region bite negativan, uticaj na globalni rast biće negativan”, upozorio je šef MMF-a. Kad je reč o SAD-u, Georgieva je naciju nazvala “najotpornijom”, dodavši da bi mogla izbeći recesiju ako tržište rada ostane prilično snažno.

“Ovo je mešoviti blagoslov jer ako je tržište rada vrlo snažno, Savezne rezerve možda će morati duže držati više kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju”, rekla je. Izvor-foto: Agencije i portali, Logicno, Sasa F.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply