Društvo

AKTUELNO: Francuska ograničila prodaju paracetamola

Francuska je u sredu objavila zabranu online prodaje paracetamola, koji je u nedostatku već nekoliko meseci. Zabrana, koja će trajati do februara, usledila je nakon što je Kina ograničila izvoz leka usred porasta slučajeva Covid-19.

Uredba je objavljena u službenom glasilu vlade. Napominje se da “tenzije u vezi s lekovima na bazi paracetamola traju više od šest meseci”, posebno za proizvode od paracetamola za decu. Nadalje, dekret je naveo da bi “neizvesnost” oko “zdravstvene situacije u Kini” mogla pogoršati nedostatak.

Kao rezultat toga, paracetamol – koji se u Francuskoj najčešće prodaje pod robnom markom Doliprane – biće dostupan samo u trgovini do 1. februara.

Kina se trenutno bori s porastom zaraze koronavirusom nakon što je Peking ublažio svoju strogu politiku ”nulte-Covid”. Od 8. januara, zemlja više neće zahtevati izolaciju pacijenata nakon pozitivnog testa i ponovo će otvoriti svoje međunarodne granice. Ovaj porast broja infekcija podstakao je rast paracetamola u Kini, što je navelo vladu da ograniči njegov izvoz, izveštava Le Monde.

Dok su se broj slučajeva koronavirusa u Kini smanjio otkako su mere prvi put ublažene početkom decembra, SAD, EU, Velika Britanija i brojne druge zemlje nametnule su zahtjeve za testiranje i karantin za putnike koji dolaze iz Kine, navodeći rizik od novog talasa infekcije. Peking je ove zahteve nazvao “nesrazmernim” i “političkim”.

Paracetamol nije jedini lek koji nedostaje. Insulin i antibiotici kao što je amoksicilin također postaju retki kako u Francuskoj tako i širom sveta. Izvor-foto: Agencije i portali, Logicno Miso T.

Categories: Društvo

Leave a Reply