Kultura

Nenad Kražić leskovački književnik i slikar 1941-2020

Istaknuti leskovački književnik, slikar i dugogodišnji kulturni radnik Nenad Kražić preminuo je na danasnji dan 2020. u 79. godini života.

U uglednoj leskovačkoj zanatskoj porodici Nenad Kražić je rođen 1941. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Leskovcu, a Akademiju za pozorište, film, radio televiziju u Beogradu. Deset godina je radio kao profesor umetničkih predmeta usrednjim školama u Leskovcu i Lebanu, da bi radni vek nastavio kao direktor Doma kulture mladih i leskovačkog Bioskopa i kao predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Leskovca.

Bio je talentovani pisac i slikar. Objavio je nekoliko knjiga priča i drama iz leskovačkog života, koje su sa uspehom igrane, pretežno na amaterskim scenama.Njegova „Zorka Mantina“ imala je na stotine izvođenja širom zemelje. Takođe je zapamćen kao darovit slikar na čijim platnima su dominirali urbani motivi njegovog rodnog grada.

Dobitnik je značajnih proznanja, kako za umetnička ostvarenja, tako i za društveni angažman. Pomenimo samo Oktobarsku nagrdu Leskovca, Novembarsku nagradu Lebana, Zlatni značku Kulturno-prosvezne zaednice Srbije i dr.

Categories: Kultura

Leave a Reply