Društvo

Patrijarh Porfirije: Ceo svet bi ustao da se to desilo poglavaru Rimokatoličke crkve

Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekim komičnim objašnjenjima zabrani papi da dođe u Vatikan. Čitav svet bi ustao na noge, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

„Da li postoji ijedan poglavar koji ne može da poseti svoju kuću. U ovom trenutku, bez obzira što mi je bio zabranjen ulazak na KiM, ja ću, ne čekajući mnogo, biti sa njima zajedno na KiM i moliti se Bogu za sve“, kazao je on na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.On je naveo da je situacija na KiM veoma ozbiljna i da su tenzije dosegle tačku iz koje mogu da se otvore u puteve koje niko od nas ne želi.

„Ja naravno nemam mnogo toga što bih rekao, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski tužan, ali i za naše braću u sestre na KiM, za naše monahinje i monahe, koji su sa radošću iščekivali da poglavar dođe u okviru svojih programa dođe u Pećku patrijaršiju, da se sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako“, kazao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da se može naći put u zajednički život ako postoji dobra volja.

„Zajedno sa Albancima, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge. Vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM 15 vekova, sa Albancima žive zajedno 5 vekova. Ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život“, rekao je on. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply