Kultura

LESKOVAC: Stručni skup „Očuvanje kulturnog nasleđa Jablaničkog okruga“

U organizaciji niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja u Leskovcu, održan je danas stručni skup, pod nazivom „Očuvanje kulturnog nasleđa Jablaničkog okruga“, sa posebnim osvrtom na kulturno-turističke potencijale u predelu kanjona reke Vučjanke.

Kako je istakla ovom prilikom Ivana Cvetković, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, u okviru projekta “Očuvanje kulturnog nasleđa Jablaničkog okruga”, u toku je izrada studije o spomeničkom nasleđu grada Leskovca, koja, pre svega, predviđa popisivanje svih spomenika na ovom području, a potom i sastavljanje plana radi njihove konzervacije odnosno zaštite.

Jedan deo ovog projekta, koji je posvećen ogromnom prirodnom i kulturnom nasleđu Vučja, odnosi se na uspostavljanje kulturnog predela, koji će obuhvatati prostor od Skobaljić grada do same varoši.

U realizaciji projekta, učestvovao je i leskovački Narodni muzej.  

Prema mišljenju Nebojše Dimitrijevića, direktora Narodnog muzeja, na području grada Leskovca, skoro je u potpunosti zanemarena industrijska arheologija ili industrijsko nasleđe, koje je širom sveta, predstavljeno u vidu različitih multimedijalnih prostora, u okviru kojih se odvijaju književne večeri, priređuju izložbe i druga dešavanja.

Categories: Kultura

Leave a Reply