Društvo

Ekskurzija mališana s KiM “Njegoševom Crnom Gorom”

NVO “ Božuri” i Ho “ Srpska solidarnost” su organizovali ekskurziju “Njegoševom Crnom Gorom”.

50 mališana sa Kosova i Metohije iz opštine Štrpce stiglo je u četvorodnevni obilazak svetinja po Crnoj Gori.

Obilazak svetinja krenuli su iz Podgorice obilaskom hrama Hristovog Vaskrsenja gde su se poklonili i blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju, zatim su obišli manastir Ždrebaonik u Danilovgradu. Potom su posetili manastir Ostrogu, gde su i prespavali. Sledećeg dana posjetili su hram Svetog Vasilija u Nikšiću i dva sata proveli u igraonici “Dizni”.

Putovanje su nastavili prema Herceg Novom gde su posetili manastir Savinu. U Hereceg Novom su prespavali u hotelu “Plej” gde su mališane obišli predstavnici opštine Mirko Mustur, Nenad Vujačić kao i Konzul republike Srbije u Herceg Nivom Mićo Rogović i otac Drago Pešikan kao i veliki humanista Ivan Mandić sa svojom porodicom.

U Herceg Novom su posetili kuću Ive Andrića kao i Gradaki muzej “Mirko Komnenović”, što su im omogućili predstavnici opštine. Potom su kratak predah napravili u manastiru Podlastva, zatim su nastavili prema Budvi gde će i prespavati. U Budvi su posetili i bioskop gde su uživali u projekciji filma koju im je omogućila opština Budva.

Posle projekcije dilma mališane je posetio predsednik opštine Milo Božović kao i predsednik skupštine grada Nikola Jovanović i sveštenik Boris Radivić.

Uz Božiju pomoć putovanje će nastaviti posetom manastira Stanjevići, Cetinjskog manastira kao i manastira Dajbabe a odatle se zaputiti svojim domovima.

Organizatori ekskurzije blagodare ocu Predragu Šćepanoviću, ocu Bobanu Jokiću, ocu Danilu Zirojeviću, ocu Sergiju, igumanu manastira Ostroga, ocu Dragu Pešikanu, ocu Justinu, sestrinstvu manstira Ždrebaonik, predsedniku opštine Nikšić, opštini Herceg Novi, opštini Budva i svim ljudima dobre volji koji su pomogli da našim malim a velikim čuvarima Kosmeta boravak u Crnoj Goru bude ugodan.

Izvor-foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Categories: Društvo

Leave a Reply