Društvo

Skupštine grada Leskovca o izvršenju odluke o budžetu 

Na sednici Skupštine grada Leskovca danas je pred odbornicima je bio između ostalog  izveštaj o izvršenju odluke o budžetu lokalne samouprave za prvih devet meseci ove godine, kao i i izmeni i dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama.Ovoga puta Skupština je usvojila predloge odluka o utvrđivanje  prestanka mandata odbornica  Tatjane Jovanović i Dušice Đorđević sa izborne liste SPS Ivica Dačić zbog podnošenja ostavke i potvrđivanja mandata odbornica Mileve Milčić i Ljiljane Mladenović sa iste izborne liste.

Na predlog gradonačelnika Leskovca i zbog podnošenja ostavke funkcije gradske većnice je razrešena ekonomista Jelena Stanković i i izabrana kao buduća članica Gradskog veća pravnica Aleksandra Pavlović.

Devetomesečno izvršenje budžeta grada Leskovca u tekućoj godini je za čak 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Po rečima  šefice Odeljenja za finansije koja je podnela izveštaj  o izvršenju budžeta grada Leskovca za prvih devet meseci tekuće godine, odnosno u periodu od januara do septembra, lokalna samouprava je raspolagala prihodima u visini od 4 milijarde 89 miliona dinara, što inače, predstavlja 74,2 procenta od planiranih sredstava za ovu  godinu.

To je za četvrtinu sredstava više , u poređenju sa istim periodom prošle godine, a  tekući prihodi ostvareni u iznosu od 3 milijarde 397 miliona dinara. Po rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića reč je o dobro planiranom budžetu, a u gradskoj kasi je trenutno preko 800 miliona dinara kao i da  je u prethodnih deset godina stabilnost gradske kase, jedan od glavnih prioriteta aktuelnog lokalnog rukovodstva.

Ono što je upalo u oči predstavnicima opozicije je da su neke stavke realizovane sa 0 posto, što zahteva odgovor. Potegnuto je i pitanje iseljavanja mladih i uzroka ove pojave. Obornici su se saglasili sa izmenama i dopunama  odluka o komunalnim taksama , rebalansom budžeta za ovu godinu i četvrtom  izmenom i dopunom  plana nabavki za 2022.godinu. Jedna od odluka koja se našla pred odbornicima , odnosila se na utvrđivanje prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti, radi određivanja poreza na imovinu za narednu godinu koji će biti uvećan zbog povećanja cena nepokretnosti.

Počev od najopremljenije, pa sve do sedme zone, prosečna cena za kuće za stanovanje, kretaće se od 59.873 dinara do 18.776, a za stanove od 69.052 dinara do 26.386. Prema podacima  Odeljenja za finansije, u skoro svim zonama, došlo je do povećanja cena. Drastična razlika najviše će se osetiti kada je reč o građevinskom zemljištu. Kao razlog zbog kojeg je budžet grada za 2023. godinu projektovan u visini od skoro šest milijardi dinara, istakuto je  otvaranje novih radnih mesta.

Budžet grada Leskovca za narednu godinu naime je  utvrđen za 445 miliona, odnosno osam procenata više od ovogodišnjeg, a u  njegovoj strukturi, najveći deo zauzimaju poreski prihodi, koji su planirani u visini od 3 milijarde 942 hiljade 500 dinara.

Categories: Društvo

Leave a Reply