Ekonomija

AKTUELNO: Računi za energiju u Evropi 90 % veći u odnosu na prošlu godinu

Cine električne energije i plina rastu celom Europom, a računi su u većini evropskih metropola gotovo udvostručeni u odnosu na prošlu godinu, prema novim podacima iz Indeksa cena energije u domaćinstvima; mesečnog pokazatelja cena energije za domaćinstva u 33 evropska glavna grada, uključujući 27 zemalja EU-a i nekoliko zemalja nečlanica.

Prema podacima prikupljenim za HEPI, računi za prirodni plin u Europi su u proteklih godinu dana porasli za čak 111 posto, dok je cena električne energije u prosjeku porasla za 69 posto. Uzeti zajedno, Euronews izračunava da su ova dva faktora ukupno povećala račune za električnu energiju u doćinstvima od 90 posto u prošloj godini.

“Značajno više [cene energije] u poredjenju s pre godinu dana … može se pripisati kombinaciji čimbenika, kao što su povećana potražnja povezana s gospodarskim oporavkom nakon pandemije i izvanrednim vremenskim uslovima, rekordno visokim cenama prirodnog plina i visokim CO2 dozvole za ispuštanje plinova”, istaknuli su autori najnovijeg izveštaja HEPI-ja.

Visoki računi za energiju stvaraju glavobolje europskim vladama: štrajkova i protesta sve je više, dok nezadovoljstvo energetskom politikom raste. Troškovi života u većem delu Europe već su preterani zbog energetske krize, a ova će se kriza samo pogoršati nakon što na snagu stupi embargo EU na rusku naftu, a potom i goriva.

U nekim su delovima Evrope, prema najnovijem izveštaju HEPI-ja, cene energije dostigle rekordne visine, no u drugima su cene zapravo pale. Vest nije tako dobra kao što se na prvi pogled čini: pad je rezultat državne intervencije, odnosno energetskih subvencija. Bilo je mnogo subvencija dok europske vlade pokušavaju ublažiti finansijsku bol kućanstava i preduzeća kako bi izbegle daljnje nezadovoljstvo. Samo će Nemačka potrošiti oko 200 milijardi dolara na takve mere suočavanja, uključujući ograničenje cena energije do određene visine potrošnje. Izvor-foto:Logicno,Sasa F.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply