Kultura

Miroslav Cera Mihailović u jubilarnom kolu Srpske književne zadruge

U jubilarnom Kolu „Srpske književne zadruge“, kojim se obeležava 130 godina od njenog osnivanja 1892. godine, kao jedna od deset, objavljena je i nova knjiga poezije „Druga pamet“, Miroslava Cere Mihailovića iz Vranja.

Vredi podsetiti da je ovo, od 1983. godine i prve zbirke „Trči narod“, njegova 23. po redu zbirka stihova.

I ne samo to: u ovoj, najstarijoj i najeminentnijoj ediciji, koja predstavlja stub naše nacionalne kulture i književnosti, do sada su objavljene knjige dvoje značajnih Vranjanaca – „Stari dani“ Borisava Stankovića 1902. i zbornik izabranih tekstova Svetog Justina Popovića, koji je priredila Sunčica Denić (2020).

Pored Mihailovića, u ovo jubilarnom Kolu, objavljena su dela: Emira Kusturice, Gojka Đoga, Branislava Milanovića, Dragana Hamovića, Žarka Petrovića, Aleksandra Loma, Nenada Nikolića i Dejana Vukićevića.

Pre „Druge pameti“ Mihajlović je između ostalih, objavio sledeće zbirke poezije: „Panika“ (1987), „Metla za po kuću“ (1993), „Kraj će kaže“ (20039, „Sol na ranu“ (2004), „Ključna tačka“ (2004), „Sličice iz Lipsandrije“ (2010), „Dlaka na jeziku“ (20149 i „Padanje s dna“ 2017).

Podsetimo, na kraju, da je Mihailović do sada dobio sledeće književne nagrade. „Rade Drainac“, „Zmajeva nagrada“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Kosovski božur“, „Zaplanjski orfej“, „Medalja Udruženja književnika Srbije“, „Kondir kosovke devojke“, „Zmajev pesnički štap“, „Đura Jakšić“, „Stevan Pešić“ i „Branko Ćopić“ (nagrada SANU iz Fonda Zadužbine Branko Ćopić“.Izvor-fotoKZBS

Categories: Kultura

Leave a Reply