Kultura

TOMINE PESME I DANAS DIRAJU U DUŠU Na današnji dan preminuo je večiti boem i romantik

Pevač koji je rodjen i živeo, na jugu Srbije, u Pečenjevcu kraj Leskovca, a svojim pesmama je “dirao u dušu” u nekadašnjim Jugoslovenskim a posebno beogradskim kafanama, bio je večiti romantik i boem Toma Zdravković, preminuo je na današnji dan pre 31 godinu.

Melodije Tominih pesama, poput Umoran sam od života, Dao sam vam dušu, Danka, Kiša je padala, “Da l’ je moguće” i dalje se čuju na radio i TV stanicama, a nezaobilazne su na gotovo svim svirkama koje se izvode uživo.

Bez njegovih pesama nezamislive su svadbe, veselja, rođendani, ali i neki tužni momenti u našim životima. Često su na repertoaru muzičara u skoro svim yemljama nekadašnje SFRJ ali i u Pečenjevcu, mestu kraj Leskovca za koje se dugo mislilo da se tu rodio jer su mu tu živeli roditelji (braća, sestra…) tu je proveo djetinjstvo. Živeo je u Leskovcu gdje je u leskovačkoj kafani “Radan“ uz podršku Silvane Armenulić započeo muzičku karijeru.

Karijeru je gradio u Beogradu, a priča se da je uvek pomagao sirotinji ali posebno mladim kolegama, jer je znao kako su teški počeci.

Snimio je više od 20 albuma i preko 30 singlova. Na dvadesetogodišnjicu njegove smrti u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Pečenjevcu spomen-česma sa napisom “Dao sam vam dušu svoju”.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine, a preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

U julu ove godine počelo je snimanje filma i serije o legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću. Film pod nazivom „Toma“ udruženim snagama realizuju Dragan Bjelogrlić, Željko Joksimović i Bane Obradović. Bjelogrlić je za medijie u Srbiji kazao da je to ustvari ideja Joskimovića i Obradovića, a on je njihovu ponudu za saradnju s radošću prihvatio.

Categories: Kultura

Leave a Reply