Kultura

SEĆANJE: Legenda i idol: James Dean izgubio život pre 67 godina

Bio je buntovnik, a njegova tragična smrt ga je učinila idolom: James Dean imao je samo tri glavne filmske uloge do septembra 1955. godine, kada je u dobi od samo 24 godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći o kojoj se do danas šuška. Danas bi imao 91 godinu.

Legende moraju rano umreti, tako se bar kaže. Bilo da je Marilyn Monroe ili John F. Kennedy. James Dean uvek je ostao upamćen kao mladalački, atraktivni buntovnik. Glumac, koji je sa svoje tri uloge pogodio u srž vremena, bio je statist veći deo njegove “glumačke karijere”. Njegova prva uloga: reklama za Pepsi kada je imao 19 godina. Inače, on je samo povremeno prolazio kroz sliku.

To nije bilo dovoljno ni da se upamtio. proboj sa filmom “East of Eden” (Istočno od raja)

Njegov proboj dogodio se 1955. godine u filmu “Beyond Eden”. Potpisao je ugovor s Warner Bros. Sa svojim honorarima uspeo je slediti još jednu strast: brze automobile. Dean je bio jedan od prvih u SAD-u koji je kupio Porsche. Između ostalog, srebrni Porsche 550 Spyder. Na njemu nije napisao samo “130”, već i “Litle Bastard” (“Mali gad”).

Dean i njegov Porsche, 30. septembra 1955. godine, sudarili su se s automobilom koji se okretao u kalifornijskoj pustinji na autoputu 46. U automobilu je bio i nemački mehaničar Rolf Wütherich. Neki kažu da su obojica još bili živi i da su umrli tek u bolnici, drugi pišu da je Dean umro na mestu nesreće. Prema nemačkoj novinskoj agenciji, Wütherich je 1981. godine poginuo u jednoj saobraćajnoj nesreći u Baden-Württembergu?. Dve sedmice ranije, Dean je u jednoj reklami upozoravao da ne vozi prebrzo.

Voleo je brze automobile i to ga je bilo uništilo: James Dean u svom Porscheu 550 Spyder

Categories: Kultura

Leave a Reply