Ekonomija

LESKOVAC: Gasni generator postrojenja u Bogojevcu, uspešno otpočeo sa proizvodnjom električne energije za potrebe samog postrojenja

Izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, čija je vrednost skoro 30 miliona evra, počela je 2008. godine, s tim što je ono u probni rad, koji je trajao tačno devet meseci, pušteno krajem 2021. Povodom završetka probnog rada, organizovan je danas obilazak postrojenja i ovom prilikom izvršena je i demonstracija pretvaranja biogasa u električnu energiju.

Kako je objašnjeno, u sklopu Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, nedavno su pušteni u rad gasni generatori, zahvaljujući kojima se uspešno otpočelo sa proizvodnjom električne energije za potrebe samog postrojenja.

Na dnevnom nivou, proizvedena energija moći će da pokrije dvanaestočasovni rad ove fabrike.

Inače, prema rečima Maje Milošević-Milojić, direktorke Jedinice za implementaciju projekta, tokom devetomesečnog probnog rada, izvršeno je skladištenje skoro šest hiljada tona mulja na Centralnom postrojenju.

S obzirom na to da je rad gradskog kolektora, ali i Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda zaživeo, uskoro se očekuje početak realizacije ORIO projekta, koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta.

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, za grad Leskovac predstavlja kapitalnu investiciju, zahvaljujući,  kojoj su kompletno rešeni tretman otpadnih voda i skladištenje otpada.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply